Hírek

2010.08.11. 02:28

Táborállás csúszik

Dunaújváros - Egy egész utcányi telek vége csúszik a mélybe Táborálláson. A tulajdonosok a májusi nagy ezőzések után szembesültek vele: mozog a föld, veszélybe kerülhetnek otthonaik.

Szigeti Sándor

- A legrosszabb verzió az, hogy az egész hegyoldal lezúdul az alattunk lévő Harcsa utcába, vagy a lejjebb lévő Üdülő sorra - mondja egy másik szomszéd, Orgovány Zoltán.

A táborállásiak elismerik: tulajdonosként nekik kellene gondoskodniuk a vízelvezetésről, de azt mondják: az évek óta egyre meredekebbé váló löszfalon képtelenség ezt megoldani. A legközelebbi csatlakozási pont a Harcsa utcában lenne, amely viszont jó tíz méterrel lejjebb, egy sűrű akácos alján van.

- Ugyanazt kellene tenni, ami a Barsi Dénes utca és a Szalki-szigetre vezető szakasz között már megtörtént. Magyarán: kellene egy rendezési terv, amely foglalkozik a környéken található löszpartokkal. Olvastuk, hogy idén tavasszal a római kőtár alatti részen megkezdődött a partfal teljes rehabilitációja. Ennek örülünk is, csak arról nem kellene elfeledkezni, hogy több más helyszínen is vannak ugyanilyen problémák, és ott is élnek emberek - vélekedik Sebestyén úr.

- A legfélelmetesebb az, hogy a löszpart csúszását nem hallani. Egyszerűen azt vesszük észre, hogy hétről hétre lejjebb van a telek. Jó ideje tart a jelenség, de május óta különösen felerősödött - teszi hozzá Sebestyén György.

A táborállásiak azt mondják: a löszpart csúszása tíznél is több ingatlant veszélyeztet.

- Korábban egy gyalogos ösvényen le lehetett sétálni innen a Harcsa utca felé. Aki ezt ma akarná megkísérelni, az az életét kockáztatná - meséli egy másik helybéli, miközben a szinte levegőben lógó fészert, és a földmozgás miatt széttöredezett vasbeton szerkezeteket mutatja.

A táborállásiak úgy védekeznek, ahogy tudnak. A kisgyerekek elől lezárják az omlásveszélyes partszakaszt, és a felnőttek is csak akkor közelítik meg a telkek hátsó részét, ha nagyon muszáj. Érthetően senki nem szeretne fölöslegesen kockázatot vállalni.

A lakóktól úgy tudjuk: a polgármesteri hivatal illetékesei jártak már a helyszínen. Azt azonban a helyiek nem tudják, milyen megoldást találnak erre a problémára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!