Hírek

2015.06.23. 16:55

Az alkotás szabadsága - Idén is a Jankovich kúriában tartják a rácalmásiak hagyományos táborát

Rácalmás – Idén is a Jankovich-kúria ad otthont a rácalmási alkotótábornak, amelyet tizenhét évvel ezelőtt hívtak életre. A hűvös idő ellenére is a Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művészpalántáival találkozhatunk a rácalmási kúriában és az udvarán.

Braun Dorottya

E héten hétfőtől péntekig várják a szaktanárok és szervezők a táborozókat. Tegnap, a nyári rendezvény második napján főként agyagozással, és a már idősebb gyerekek kosárfonással töltötték a délutánt. A fiatalok komoly készültek már a a ma délutánra is, ugyanis végre kipróbálhatják és elsajátíthatják a batikolást, és fémdomborítás apró fortélyait is.

Június 22-én, hétfőn tizenhetedik alkalommal indult el a rácalmási alkotótábor a Jankovich kúriában, amelyet kifejezetten a helyi Jankovich Miklós Általános Iskola tanulóinak szerveztek. A tábor június 26-án, pénteken ér véget, a kicsik ez idő alatt széles választékban próbálhatják ki a kézművességet. Pál Péternével vagy ahogy a gyerekek hívják, Jutka nénivel , a tábor vezetőjével beszélgettünk, aki elmondta, idén harminchat résztvevője van a tábornak és az iskolának majdnem az összes évfolyamából voltak jelentkezők, a kis elsősöktől egészen a nyolcadik osztályosokig. A tábor ideje alatt három tanár segítségével alkothatnak a gyerekek kedvükre a szabadban, többek között kipróbálhatják az agyagozást, a festést, a batikolást, a kosárfonást és a gyöngyfűzést is. A tanárnő elmondta, hogy ma a fémdomborítás izgalmas technikájával ismertetik meg a táborozókat.

A foglalkozások közötti szünetekben tízórai, ebéd és uzsonna is várja a gyerekeket mindennap.

Az elmúlt tizenhét évben rengeteg iskolás vett már részt a rácalmási szervezésű táborban, amelyet korábban már többek között a Szelidi-tónál és Szatymazon is tartottak.

Találkoztunk régi táborozókkal is, akik ugyan már nem az iskola tanulói, de ellátogattak a táborba és szeretettel emlékeztek vissza a korábbi tábori élményekre. Az idei résztvevők között is sokan vannak, akik már nem először vesznek részt a kézműves táborban.

Az egyébként szabadtéri programokat a változékony és hűvösebb idő miatt inkább zárt térben tartják, de alig várják, hogy kisüssön a nap és mehessenek a szabadba alkotni.

A Jankovich Miklós Általános Iskolában 2005 szeptemberétől van a tanulóknak lehetőségük alapfokú művé-szetoktatásban részt venni képző- és iparművészet szakon. 2010-ben az intézmény megkapta a Kiváló művészeti iskola címet. Felső tagozatos diákjaiknak igény szerint lehetőségük van arra is, hogy felkészítsék őket a szakirányú továbbtanulásra. Évente többször kiállítást szerveznek a diákok alkotásaiból, nyáron pedig az alkotótábor várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!