Hírek

2017.02.26. 15:26

Tánccal és népi játékkal búcsúztatták a telet Mezőfalván

Mezőfalva - A kiszebábbal együtt tűzre vetették a rossz időt és a negatív dolgokat is a mezőfalviak a téltemető rendezvényen.

Horváth László

Két különleges produkcióval is készültek idén a téltemető rendezvény szervezői. A hagyományoktól eltérően a kiszebáb elégetése előtt misztikus boszorkánytáncoknak lehettünk tanúi, és a néptáncosok székely szokásokat idéző, Ijjés legény csúfsága című játékát láthattuk február 25-én, szombaton a Piac téren. A mezőfalviak tél- és gondűzésére ezúttal is rengetegen voltak kíváncsiak.

Szaniszló János és Győrki András tűzre vetették a kiszebábot  Fotó: Horváth László

Banyák márpedig vannak - állapította meg mellettem egy aprócska fiatalember, mikor a mezőfalvi télbúcsúztató hagyományok legújabb produkciója elkezdődött.

Szó se róla, igazán dekoratív boszik ragadtak cirokseprűt a télűző programon! Miért is ne hinnék létezésükben, amit csak megerősített a kiváló hangulatú, a lobogó máglya körül előadott koreográfiájuk. Juhászné Bokor Brigitta ötlete nyomán az idén újdonságként bemutatott boszorkánytánc sokaknak csinált kedvet egy jó kis farsangoláshoz, és a folytatás sem okozott csalódást.

Mezőfalván tizenkét boszi járta a táncot szombaton a Piac téren

Czuppon Péter táncosai ezúttal székely farsangi szokásokból válogattak. Tréfás népi játékukban a feleséget magának nem találó öreglegényt csúfolták ki, afféle mókás, táncos módra. Aki pedig a hagyományos kiszebabát hiányolta volna, nos, annak is volt lehetősége a gondűző cédulákat feltűzni. A táncosok erre külön bábut készítettek, amelyet az előadás alatt a közönség sorai között többször is körbetoltak egy tragacson, hogy mindenkinek legyen lehetősége megszabadulni a gondjaitól...

Majd tűzre vetették a téllel együtt a bajokat. Ráadásként a szereplők és jelenlévők együtt járták a télkergető tűztáncot. Hogy mennyire lesz eredményes a mezőfalviak télűző programja, erre csak később kapunk választ. A hangulaton azonban biztosan nem múlt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!