Hírek

2014.04.29. 18:30

Táncgála a Bartók színpadán

Dunaújváros - A város amatőr és profi tánccsoportjai mutatkoztak be egy nívós gála keretében kedden este a Bartók színpadán.

Szabó Szabolcs

- Na, majd akkor most jöttök be. A zene mellett, hallani a hangom - instruálta a fellépőket a kedd esti gála főpróbáján Vári Bertalan, az est rendezője, a Bartók Táncszínházának művészeti vezetője. A főpróba zárásán már érezhető volt, hogy egy látványos produkció részesei lehetnek azok, akik ellátogattak a Tánc világnapjára rendezett ünnepi műsorra.

- A jubileumi 60. évadát ünneplő Bartók Kamaraszínház a Tánc világnapját különleges eseménnyel szeretné megünnepelni és a város lakói számára felejthetetlenné varázsolni. A tánc ősidők óta része az emberiség életének. Örömünket, bánatunkat, érzelmeink ezer és ezer megnyilatkozását időtlen idők óta tánccal, mozgással fejezzük ki. Olyan forma ez, amit az ösztöneinkbe kódolva egész életünkön át hordozunk magunkkal. Szeretnénk, ha a Tánc világnapján a városunkban működő hivatásos és amatőr tánccsoportok műfajtól függetlenül bemutatkoznának színházunk színpadán. Hogy tánccal a világért gála Dunaújvárosban valósulhat meg elsősorban köszönhető annak a több évtizedes hagyománynak, amellyel számtalan tánccsoport működik városunkban. Az est során 8 csapat összesen 150 résztvevője mutatkozik be a nagyközönségnek. A rendezvény résztvevői és a színház dolgozói karitatív céllal vállalják a fellépést és az est teljes bevételéből a Jószolgálati Otthonban végzett magas szakmai színvonalú munkát támogatják - mondta el a Bartók színpadán Polgár Lilla színművész, az est házigazdája.

A folytatásban pedig érkeztek a főszereplők. A sajnálatosan csak félig telt nagyterem közönsége vastapssal dicsért minden produkciót.

A remek hangulatú gálán fellépett a Bartók Táncszínház, a Gárdonyi iskola tánccsoportjai, a Wesley Da-Capo művészeti iskola csoportjai, a No Control Dance Group, a Duna Royal Sporttánc Egyesület, valamint a Vasas Táncegyüttes csoportjai. Polgár Lilla Timár Sándor Kossuth-díjas táncművész gondolatait is idézte: Timár arra hívta fel a figyelmet, hogy tánc a népek, kultúrák szerves függvénye, a mindenkori történelmi idők kifejezője. Minél több táncot ismerünk meg, annál közelebb kerülünk a világ valóságához. Az ember élete a világmindenség rendjében nagyon rövid. Ezért is fontos, hogy a mozgás művészete jelen legyen az ember mindennapi életében.

A Nemzetközi táncnap vagy A Tánc Világnapja április 29-én van. Ezen a napon az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt minden évben a világ mindenféle táncát megünneplik. Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre.

Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára rakták. A táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!