Hírek

2013.09.12. 20:02

Tanévkezdés után kérdések

A tanév elkezdődött, ám számos fontos kérdésre kell még megoldást találniuk az intézményvezetőknek.

Szabó Szabolcs

Igazuk lett azoknak a szakembereknek, akik azt jósolták, hogy a közoktatás átalakítását igazából csak a 2013/2014-es tanévben fogják érzékelni az ágazatban dolgozók, a diákok és szüleik. Mindennek tükrében nem túlzás azt állítani, hogy szeptember másodikától új világ köszöntött be az iskolákban. 

A változások jogszabályi hátteréről, menetéről, és a felmerült problémákról tartott értekezletet csütörtökön délelőtt a Pedagógusok Szakszervezetének járási szervezete az intézményvezetőknek.Kósa Mihály a helyi szervezet tiszteletbeli elnöke lapunknak elmondta: nincsenek könnyű helyzetben sem az intézményvezetők, sem a pedagógusok, a változásokkal kapcsolatban pedig rengeteg fontos kérdést kellene mielőbb tisztázni.

Csütörtökön tartotta hagyományos, tanévkezdést követő értekezletét a Pedagógusok Szakszervezete járási szervezete. Változások... „A pedagógusok új munkaszervezési formája – amely szeptember elsején lép életbe – világos, egyértelmű szabályozás hiánya miatt előrevetíti a köznevelés rendszerének működőképtelenségét”.

Figyelő tekintetek. Az oktatásügy minden szereplőre elismeri: hatalmas teher hárul a változások közepette az intézményvezetőkre. Képünk előterében Jakabné Józsa Klára (j), a Móricz iskola igazgatója a Dunaferr iskola előadójában rendezett értekezleten (Fotó: Ady Géza)


– Többek között ez is olvasható volt abban a közleményben, amelyet a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Országos Vezetősége adott ki még augusztus 25-én, a 2013/14-es tanév megkezdése előtt. Az érdekvédelmi szervezet számos, általuk problémásnak vélt területre hívta fel a figyelmet. A PSZ Dunaújvárosi Járási és Városi Szervezete csütörtök délelőtt értekezletre várta az oktatási intézmények vezetőit. 

A KLIK és a PSZ sztrájkbizottságának megállapodásáról és annak teljesüléséről Szabó Zsuzsa a PSZ alelnöke, a sztrájkbizottság tagja, a Köznevelési Törvényhez kapcsolódó jogszabályi változásokról pedig Dr. Dudás Lilian jogász tájékoztatott.

– A tavalyi tanévkezdéshez hasonlóan most is az a véleményünk, hogy az oktatás terén végbemenő változásokat nem készítették elő megfelelően. Számos olyan fontos, az intézmények mindennapi életét meghatározó rendeletet adtak ki szeptember másodikán, amely már papíron szeptember első napjától életben volt. Erre nehezen készülhettek fel az intézményvezetők és a pedagógusok is. – fogalmazott lapunknak Kósa Mihály, a városi és regionális PSZ tiszteletbeli elnöke, aki hozzátette: – Bizonytalanságot, feszültséget kelt a pedagógusok körében a béremelés módja is. A harminchat százalékos emelés remekül hangzik, ám pont azokat bünteti, akik eddig többet és jobban dolgoztak, plusz feladatokat vállaltak. A számítások szerint ők vagy kevesebb pénzt vihetnek majd haza, vagy csak kis mértékben emelkedik a jövedelmük. Miközben a pedagógusok kötelező óraszámát megemelték. 

Kósa Mihály szerint számos, apróbbnak látszó probléma is nehezíti az intézmények életét. Például, ha egy iskolában elromlik egy szekrényajtó, akkor nem mindegy, hogy az a szekrény beépíthető-e, vagy elmozdítható, mert a javítást és költségeit más szervezetnek kell intéznie.

Az érdekvédelmi szervezet értekezletén számos, az új jogszabályokat érintő kérdésben kértek tanácsot, iránymutatást a pedagógusok, hiszen, mint többen is fogalmaztak, az érvényben lévő rendeletek sok esetben nem fogalmaznak egyértelműen. Pedig, mint megtudtuk, a PSZ, a KLIK és minisztérium szakemberei folyamatosan egyeztetnek egymással.

– Számos, a mindennapi munkát megnehezítő feladattal kell szembesülniük az iskoláknak és az intézményvezetőknek, akikre hatalmas teher hárul _ tette hozzá Kósa, aki kérdésünkre elmondta, véleményük szerint ez a tanév még mindenképpen a változások jegyében telik majd el. Teljes egészében majd csak utána lehet értékelni a most felálló rendszert.

 

 

Nemzeti Pedagógus Kar: alakulóban

Megalakult és megkezdte munkáját a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) előkészítő bizottsága, amelynek tagjai átvették Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter felkérő levelét – közölte az MTI. A törvény szerint az NPK az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok önkormányzattal rendelkező köztestületeként, szakmai testületként tanácsokkal, javaslatokkal, állásfoglalásokkal segíti a szakmát érintő tárcaszintű döntések megszületését. A karnak minden közoktatási intézményben dolgozó pedagógus automatikusan a tagja lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!