Hírek

2015.09.04. 16:58

Tanévnyitó a főiskolán - A vasút felé (is) fordul a DF

Dunaújváros – Kezdeményezi az „Alkalmazott Tudományok Egyeteme” felsőoktatási kategóriát a helyi főiskola – jelentette be a pénteki tanévnyitón Dr. András István rektor.

Szabó Szabolcs

A fenntartó, azaz az Emberi Erőforrások Minisztériumának részéről várhatóan pozitív elbírálás születik majd a jövőben, hiszen a tárca intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztosa, dr. Solti Péter köszöntőjében hosszan méltatta a DF eddig teljesítményét és elismerően szólt jövőbeni terveiről is, amelyek egybeesnek a kormányzat törekvéseivel is.

Ennek egyik fontos eleme lehet, hogy a közeljövőben szorosabbra fűzi kapcsolatát a MÁV Zrt.-vel a helyi campus. A stratégiai megállapodás egyes részleteiről Bánhidi-Nagy Attila a vasúttársaság humánerőforrás vezérigazgató-helyettese beszélt. A MÁV Zrt. aktívabb szerepvállalása vélhetően érinti majd a főiskola új szomszédját, a nyáron létrejött Integrált Szakképzési Központ másik pillérét, a főiskolára beköltöző Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskolát is. A péntek délelőtti tanévnyitón ott voltak a Bánki első osztályos és végzős diákjai is, valamint a középiskola pedagógusai is. Csakúgy, mint a friss gólyák, akiket esküjük után fogadott főiskolai polgárrá Dr. András István rektor.

A DF Köztársasági Ösztöndíjasai: Kucsi Zoltán, Hruby Tamás, Horváth Zsuzsanna és Agócs Mihály

- Önök a rendszer főszereplői - fordult az első éves hallgatókhoz a Dunaújvárosi Főiskola évnyitóján Dr. Solti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztosa, aki hallgatóságának azt is felvázolta, hogy a kormányzat milyen szempontok, kihívások és elvárások szerint képzeli el a felsőoktatás következő másfél évtizedét. Röviden: minőségi, versenyképes, teljesítményorientált, rugalmas ezek a kiépülőben lévő rendszer hívószavai.

A campus történetében először az ünnepélyes tanévnyitón ott voltak a nyáron a főiskolára költöző Bánki középiskola elsős és végzős osztályai is, valamint az iskola vezetése. A partneriskolává előlépett Bánkit külön köszöntötte a főiskola rektora Dr. András István, aki a kifejtette, a nyáron létrejött - országos szinten is egyedülálló - Integrált Szakképzési Központ új lehetőségek sorát nyitja meg a két oktatási intézmény számára.

A már formálódó jövőbeni lehetőségek egyikéről Bánhegyi-Nagy Attila a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese beszélt.

Bejelentette, hogy a Dunaújvárosi Főiskola és a vasúttársaság stratégia megállapodást köt egymással. Ennek egyik fontos eleme, hogy a 2016/17-es tanévben már - duális képzési formában - vasútüzemeltetési szak indulna indulhat a főiskolán, ahol mozdonyvezetői képesítést is szerezhetnek majd a hallgatók.

A MÁV tárgyalásokat kezdeményezett a Bánki középiskolával is, ahol a tervek szerint vasúti gépész osztály indulhat a jövőben.

Dr. András István bejelentette, augusztus végén távozott a főiskoláról Vincze Lajos költségvetési főfelügyelő, aki jelentésében a hazai felsőoktatási szektor egyik legstabilabban működő intézményeként jellemezte az újvárosi intézményt, ahol mindent elkövettek és elkövetnek annak érdekében, hogy a korábbi tetemes adósság ne termelődhessen újra.

Köszöntőjének végén a rektor elmondta, az intézmény élt a felsőoktatási törvény által biztosított lehetőséggel és kezdeményezte, hogy az alkalmazott tudományok egyetemeként folytathassa működését az intézmény. A kezdeményezést számos, a dunaújvárosi főiskola törekvéseit bátorító vállaltvezető és politikus is nyilatkozatban támogatta.

Köztük volt Cserna Gábor polgármester, Dr. Dorkota Lajos a megye díszpolgára, Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, az ISD Dunaferr Zrt. legfőbb, általános vezérigazgató-helyettese, Evgeny Tankhilevich és Lee Sang Il, a Hankook Tire Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója is.

Cserna Gábor köszöntőjében kiemelte, hogy a felsőoktatási szektor átalakítása alatt a Dunaújvárosi Főiskola megőrizte önállóságát, stabilizálta helyzetét és továbbra is fontos szerepet tölt be a térség gazdasági és kulturális életében egyaránt. A Bánki beköltözésével kapcsolatban így fogalmazott: A létrejött partneriskolai együttműködés kiszélesíti az oktatásban, a kutatás-fejlesztésben rejlő lehetőségeket. Életpályamodellt kínál a középiskolától a főiskolai alap- és mesterképzésen keresztül. A duális képzés megteremti a lehetőséget arra, hogy a frissen végzett szakemberek itt helyben, vagy a főiskola partnercégeinél találjanak munkát. Ami számomra, nagyon fontos, hogy így Dunaújvárosban marad az értelmiség.

Az ünnepélyes tanévnyitó az ösztöndíjak és elismerések átadásával ért véget a főiskola sportcsarnokában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!