Hírek

2017.08.16. 17:25

Tanszereket a bevásárlókosárba! - A szerencsések megkapják a beszerzendő eszközök listáját

Ami nemrég olyan távolinak tűnt, mára bizony belátható közelségbe került: két hét múlva minden általános és középiskolában becsengetnek. Így aztán időszerű összegezni, mivel is kell feltölteni az iskolatáskát, hogy zökkenőmentesen induljon a tanév.

Kovács Anita

Szeptember 1-je sok szülőnek felszabadulás, mert végre nem kell napról napra megoldani a gyermekfelügyeletet, nem beszélve a változatos programok megszervezéséről, de egyben fejtörést is okoz, hiszen a nebuló tanszereinek beszerzése nem mindig egyszerű feladat. Arról pedig már ne is beszéljünk, milyen súlyos terheket ró a tanévkezdés a családi költségvetésre.

Keserédes pillanat – finiséhez érkezett a nyári szünet, ennek okán Kovács László már a tanévkezdésre hangolódik. A szeptemberben hetedik osztályt kezdő fiatalember gondosan átlátszó csomagolással borítja vadonatúj füzeteit  Fotó: Ady Géza

A rutinosabb szülők már ilyenkor, augusztus közepén elkezdik a tanszerek beszerzését, ugyanis közeledve a tanév elejéhez néhány árucikk esetében lehet, hogy csak karcsúbb választék áll majd rendelkezésre. Most azonban még széles a paletta - a kérdés inkább az, pontosan mit és hol szerezzünk be.

László Szilvia harmadik osztályba készülő kislányával, Braun Anettel a tavalyról foghíjasan maradt temperakészlet hiányzó színeit pótolják Fotó: Ady Géza

Kétségtelen, hogy az általános iskola első osztályába készülők vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen nekik kvázi nulláról kell feltölteni a készletet. Viszont nagy segítség, hogy nemcsak az első, hanem már szinte minden évfolyamon listát állít össze az iskola a szülők részére, amiben részletesen leírják, mire lesz szükség a tanév folyamán. De térjünk vissza az elsősökhöz! Kicsit kikerekedett a szemem, amikor Virágné Csavajda Ágnes, az egyik legrégebben üzemelő dunaújvárosi papírbolt üzletvezetője rövid fejszámolás után negyvenezer forint körüli összegre becsülte egy elsős iskolába indításának költségét. Aztán mégis meggyőződtem róla, hogy egyáltalán nem túlzó ez az érték, hiszen az iskolatáska már eleve négyezer forinttól indul (a felsősök esetében ötezertől), a felső határ pedig a húszezret is megugorva zárul. Ezután jön a tolltartó, ami egy kisiskolás esetében nem baj, ha többszintes, jól rendezhető. No, annak az ára is többezer forintra rúghat. A tornazsák 800-1000 forintos összegről indul, itt is az a kérdés, hogy hercegnős, esetleg egyéb márkafeliratos, vagy csak teljesen sima darabra vágyik-e a gyermek. De folytassuk a sort: egy A5-ös méretű alapfüzet körülbelül 45 forintba kerül, viszont ha egy népszerű figura borításával ellátott a termék, akkor máris négyszeresére ugrik az ár. A középiskolásoknál és sok helyen már a felső tagozaton is spirálfüzetet kérnek a pedagógusok, aminek alapmodellje száz forint körüli összeget kóstál, viszont a dizájnos darab ára akár 500-600 forintra is rúghat. Megjegyzendő, hogy ezek vastagabb előlappal és oldallappal készülnek!

Virágné Csavajda Ágnes üzletvezető szerint minden évben van egy-egy felkapott rajzfilmfigura, ami hódít a kicsik körében, ezért a tanszereken is szeretik viszontlátni kedvenceiket

- Vannak olyan eszközök, amelyek esetében nem érdemes túl olcsót választani. Ilyen a ceruza, aminél fontos szempont, hogy hegyezhető legyen, különben nagyon hamar "összemegy" és újat vásárolhatunk. De a vízfestéknél se habozzunk a nívósabb mellett dönteni, nem szép ugyanis, amikor halvány színekkel készül a rajzórai mestermű - mondta el Virágné Csavajda Ágnes.

A papírboltban jártunkkor lépett az üzletbe László Szilvia kislányával, Braun Anettel. Az anyuka így számolt be az iskolába készülésről: - Anett harmadik osztályba megy az idén és elég sok tanszere megmaradt tavalyról, így most csak temperáért jöttünk. A három legnépszerűbb szín kifogyott, azokat szeretnénk pótolni. A többi tanszert majd akkor szerezzük be, ha tételesen átnéztük, mi hiányzik, mit kérnek.

A felső tagozatosok, illetve a középiskolás diákok nem kapkodják el a tanszerek beszerzését, ők inkább az augusztus végi napokra időzítik a bevásárlást. Talán nem véletlenül, hiszen új tanár, esetleg új tantárgy esetében nem tudni előre, hogy vonalas, sima, négyzetrácsos, nagyalakú vagy spirál füzet kell-e majd. A másik szempont pedig valószínűleg pszichés alapokon nyugszik - amíg nem foglalkoznak elmélyülten az iskolakezdéssel, addig az kellően távoli időpontnak tűnik... Ebben is van némi igazság. Nosza használják csak ki ezt a néhány felhőtlen napot!

Halmainé Cseh Zsuzsanna

Domboróczky Zoltán

Szurkosné Forster Mária

 

Kik kaphatnak kedvezményt?

A Dunaújvárosi Tankerületi Központtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a KELLO Tankönyvellátó Nonprofit Kft. 2017. augusztus 1-jén megkezdte a tankönyvek kiszállítását.

Az intézményeknek 2017. augusztus 25-ig meg kell kapniuk a megrendelt tankönyveket. A tankönyvek kiosztásának időpontját a köznevelési intézmények a helyben szokásos módon teszik közzé a szülők tájékoztatására.

Folyamatosan érkeznek az iskolákba a tankönyvek Fotó: AG

A Dunaújvárosi Tankerületi Központ illetékességi területéhez tartozó 10 dunaújvárosi köznevelési intézmény megközelítőleg 54 ezer darab tankönyvet rendelt, amelyek összértéke megközelíti a 40 millió forintot.

A 2017/2018-as tanévtől 1. évfolyamtól a 9. évfolyamig minden tanuló ingyenesen kapja a tankönyveit. A 9. évfolyam fölött a rászoruló diákok kapják ingyen a tankönyveket. Egészen pontosan azok a tanulók, akik tartósan betegek, sajátos nevelési igényűek (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista vagy halmozottan fogyatékos), három- vagy többgyermekes családban élnek, nagykorúak és saját jogukon iskoláztatási támogatásra jogosultak, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy a gyermekvédelmi gondoskodás keretében nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban részesülnek. A tartósan beteg diákok szakorvosi véleményt, az emelt szintű családi pótlékról szóló igazolást, a sajátos nevelési igényű tanulók a szakértői véleményt, a nagycsaládosok és a nagykorúak a családi pótlék összegéről szóló igazolást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők az erről szóló határozatot, a nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban részesülő diákok pedig a gyámhatósági határozatot, igazolást csatolják a kitöltött űrlaphoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!