Hírek

2014.05.04. 16:35

Tanulságos helyzetek a tűzoltók bemutatóján

Dunaújváros - Nem csak csodálhattuk a tüzek szakszerű oltását, de ki is próbálhattuk és tanulhattunk is belőle...

Pekarek János

Kipróbálhattunk néhány lejárt szavatossági idejű poroltót, szabályos védőfelszerelésbe öltözve, megtanulhattuk: miért nem szabad vízzel oltani a tűzhelyen felejtett serpenyőben lángrakapott olajat, vele azt is, hogy a konyha az egyik legveszélyesebb hely: a tüzek túlnyomó többsége ott keletkezik.

Ezen kívül láthattuk, mire vezet, ha valaki könnyelműen fog annak a tűznek az oltásához, amelyet ő maga okozott, ittasan kibiciklizve a szőlőbeli pincéhez, s azt is láthattuk, mi a különbség a száz évvel ezelőtti tűzoltótechnika, és a mai szerkocsi között bármilyen újították is fel az évszázados fecskendőt maguk a tűzoltók.

Rövidre fogva ennyi volt a kitűnően megkomponált és előadott tűzoltóbemutató vasárnap a kőtárnál. Megérdemelt köszönetet kaptak is érte a rossz idővel mit sem törődő, lelkes tűzoltók az esőre ugyancsak keveset adó, ám hálás közönség aprajától és nagyjától.

Nem mondhatnánk, hogy időjárás a kegyeibe fogadta volna a tűzoltókat vasárnap délelőtt!

Sőt: szakadó esőben rendezték meg Flórián napja alkalmából bemutatójukat a Római városrészi víztorony melletti betonozott téren.

Szent Flórián a tűzoltók védőszentje – és vasárnap éppen Flórián nap volt...

Az sokat elárul a tűzoltók népszerűségéről, hogy eső ide vagy oda: szépen akadt közönségük a bemutatóhoz!

Orosz Csaba városi tűzoltóparancsnok elmondta: a bemutatót a Létesítményi Tűzoltók Országos Szövetségének segítségével (a papírgyári tűzoltók képviselték őket), valamint a mezőfalvi és a daruszentmiklósi önkéntes tűzoltók közreműködésével rendezték meg.

Népszerűségük dacára sokat elárul tűzvédelmi felkészültségünkről, hogy az érdeklődők hirtelenjében nem tudták megmondani, mi is a tűzoltóság riasztásához szükséges telefonszám (105).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!