Hírek

2014.10.03. 12:15

Gyorsasági motorsport: komoly nemzetközi mezőnyben bizonyított Laczkó Máté

A gyorsasági motor-sport kelet-közép-európai Mekkájában a csehországi Brnoban fejezte be a szezont múlt hét végén az MW Perfonce versenyzője, Laczkó Máté. Nem is akárhogyan!

Munkácsi Imre

A magyar gyorsasági motorsportot figyelemmel kísérőknek már nem hangzik ismeretlenül a mindössze tizenkét éves Laczkó Máté neve, a szakemberek zöme igencsak ígéretes jövőt jósol a kecskeméti fiatalembernek. Már csak azért is, mert a hazai mezőnyben szinte mindent megnyert, ami a korosztályában megnyerhető, mi több, az idősebbek, sőt a felnőttek mezőnyében is sikerült felhívnia magára a figyelmet. Különösen azóta, hogy két éve a rácalmási Mohai János, az MW Performance tulajdonosa vette szárnyai alá, s felhasználva a gyorsasági motorsportban szerzett több évtizedes tapasztalatait, komoly célokat kitűzve, komoly építkezésbe kezdett a fiatal tehetséggel.

Az egyik ilyen komoly cél volt tavaly év végén, hogy a gyorsasági motorosok utánpótlás Európa-bajnokságaként aposztrofált Moriwaki Kupában induljanak. A sorozat holland tulajdonosa a Ten Cate istálló célja pedig nem más, mint hogy deklaráltan is a Moto GP, a gyorsasági motoros világbajnokság utánpótlásbázisa legyen. Ezért fejleszttette ki a csak ebben a versenysorozatban használatos, 250 köbcentiméteres Moriwaki típust, amely gyengébb változata a Moto3-ban rajthozzálló versenymotoroknak. És mivel a sorozat már adott versenyzőt a világbajnokságra, a Moto GP is rajta tarja a szemét a versenysorozaton.

Mohai János és Laczkó Máté az asseni boxban tudják mit akarnak (Fotó: MW Performance)

Ez azonban azt is jelenti, hogy a kupainduláshoz nem elég a nevezési díj befizetése, igen komoly alkalmassági szűrőn is átesnek a fiatal versenyzők, ahogyan történt ez Laczkó Máté esetében is. Akinek bizonyos értelemben szerencséje is volt, mivel éppen a nyitóverseny előtt töltötte be tizenkettedik életévét, s így márciusban a 23 versenyzőből álló mezőny legfitalabbjaként kezdhette el azt a sorozatot, amelyben tizenegy ország legjobbjai már évek óta tanulnak motorozni a Moto GP-nek is helyet adó, legendás pályákon Spanyolországtól kezdve, Németországon, Franciaországon, Anglián, Hollandián át a magyar szurkolóknak oly kedves csehországi Brnoig, ahol Talmácsi Gábor 2007-ben megszerezte Magyarország eddigi egyetlen gyorsaságimotoros világbajnoki címét!

Egy ilyen mezőnyben pedig, a legfiatalabbként, nem lehetett más a csapat és Máté célja, mint az, hogy fokozatosan beletanulva a mezőnybe minél több tapasztalatot gyűjtsön a következő idényekre. Persze nem ismerjük a motoros mentalitást, ha azt gondoljuk, ezzel meg is elégszik egy versenyző. Máté pedig ízig-vérig versenyző, már az elején, a beszoktatáskor bizonyította, hogy nagyon is helye van a mezőnyben, s már most sem annak végén: 38 pontot gyűjtött úgy, hogy egy versennyel kevesebbet teljesített a mezőnynél, s a 23 versenyzőből a tizenötödik lett!

Ahogy Mohai János fogalmazott: Beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Hamar megszokta ezt a légkört, versenyről versenyre tanult, fejlődött. Persze voltak nehéz időszakok is, de az igazán nagy bajok elkerültek, egyetlen bukással hozta a nagyon erős sorozatot. Közben mi a csapat többi tagja, a segítők is sokat tanultunk, vagyis azt mondhatom, mindenki profitált ebből a szezonból!

Hogy mit hoz a jövő, azt persze még a csapatfőnök sem tudja. Most néhány levezető-memorizáló pályamotorozás következik, azután pedig a felkészülés. A jövőre...

Mohai János az MW Performance Facebook oldalán is köszönetet mond mindenkinek aki segítette munkájukat, az Égt Kft.-nek, a Magyar Motorkerékpáros Iskolának (Mami) a Kaloring csapatának, a Kecskeméti gokart pálya, a Kakucsring és Euroring tulajdonosainak, Melkvi Gábornak a Mohai és Laczkó családoknak, Sonkoly Családnak, Bata Gergőnek és Rabi Marcinak, és mindazoknak akik a versenyeken és a közösségi oldalukon szurkoltak a sikereikért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!