Hírek

2013.12.01. 17:40

A modern élelmiszeripar szinte leszoktat minket a rágásról

Dunaújváros - Az jó, ha odafigyelünk szervezetünkre, de némi túlzásnak érezzük, hogy stopperrel a kézben együnk.

Pekarek János

A táplálkozási előadás közönsége, anyaga, és Tóth Gábor (Fotó: Ónodi Zoltán)

A táplálkozás nem az étel elfogyasztásával fejeződik be, hanem akkor kezdődik! - írta ki a táplálkozásbiológia alapelvét a pénteki, Munkásművelődési Otthonban rendezett előadásán Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök, és csak egyetérthetünk ezzel az első pillantásra kissé talán furcsán ható mondattal. Legfeljebb annyi kiegészítéssel, hogy lehet, akkor kezdődik a táplálkozás, amikor már lenyeltük az utolsó falatot de akkor már sokszor késő...

Ezt a nézetünket maga az előadó is megerősítette, mondván, egyáltalán nem mindegy, hogy mit veszünk magunkhoz, mivel a korszerű élelmiszeripar (ő csak tudja...) hihetetlenül elkényelmesít minket, finom, de sokszor feleslegesen puha, sőt, pépes táplálékokkal. A száraz kenyér vagy a pirítós például szinte eltűnt asztalunkról.

Ez is kétségtelenül igaz. Bár kissé csodálkoztunk, amikor az előadó által eladásra kínált ismeretterjesztő könyvek mellett az általa forgalmazott ételekre és ételkiegészítőkre pillantottunk: bizony: őrölt, kanál vízzel fogyasztásrab javasolt anyagok voltak...

Mindazonáltal maga az előadás is érdekes volt: a rokonszenves, fiatal előadó kiváló svádával magyarázta kilencméteres tápcsatornánk működését, amely az evés utáni 18-24 órában fejti ki működését. Nem mindegy, hogy mi hogyan szívódik fel, jegyezte meg Tóth Gábor, és hozzátette, hogy szervezetünkben működik egy egyensúlyra való törekvés, testünk igyekszik toxinokat (mérgeket) üríteni, de ennek nagy ára van.

Ha jól értettük, ez az ár az, hogy percre figyelnünk kell, mikor iszunk, mikor nem, milyen étkeket mivel párosítunk és hogyan. Tanuljuk meg!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!