Hírek

2014.02.05. 17:00

Bértárgyalások a vasműben

Dunaújváros - Tovább zajlottak az idei vasműs bérmegállapodás körüli tárgyalások szerdán, február 5-én is.

Pekarek János

Ahogyan Mucsi Zoltántól, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezet elnökétől megtudtuk, ez alkalommal is (csakúgy, mint pénteken, január 31-én) előbb az érdekvédelmi szervezetek vezetői, tehát a vasasok és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet irányítói ültek tárgyalóasztalhoz, hogy egyeztessék álláspontjaikat.

Ezután a cégvezetés képviselőivel folytatódtak a megbeszélések a béremelés ügyéről, amihez az érdekvédők szeretnék hozzákötni az I. számú kohó átépítésével kapcsolatos megállapodást, illetve a Dunaferr Társaságcsoport Kollektív Szerződésének meghosszabbítását, mivel annak hatálya a nyáron lejár.

A tárgyalások pontos állásáról érthető módon egyelőre nem akarnak nyilatkozni a felek. Annyit azért megtudtunk, hogy közelednek egymáshoz az álláspontok ami a tavalyi, sztrájkot is előidéző hangulathoz képest lényeges előrelépés.

Mucsi Zoltán azt mondta: pénteken lesz a következő tárgyalási forduló, és ha a vezető testületek felhatalmazzák rá a feleket, akkor akár alá is írhatják a megállapodást pénteken! Mégpedig a kölcsönös kompromisszumok jegyében.

Mint írtuk, a kompromisszumok mibenlétéről egyelőre nem tudunk pontosat. Információink szerint az I. kohó üzembehelyezésének időpontja ismét csúszott egy kicsit: szeptember elsejére várható.

Ugyanakkor az is valószínűnek látszik, hogy most, a létszámcsökkentések közepén aligha lehetséges nagyarányú béremelést kiharcolni de erre aligha számít bárki is.

Úgy tudjuk, az érdekvédők a bérmegállapodással egyenértékű fontosságot tulajdonítanak a kollektív szerződés meghosszabbításának is. A mai szerződés június 30-val lejár. Továbbélése azért is fontos lenne, mert egy sor kérdésben még mindig az érvényben lévő Munka Törvénykönyvénél kedvezőbb feltételekhez köti a dolgozók és a munkáltató kapcsolatát.

Az előzetes bejelentések szerint február 6-án érkezik az országba a vasmű fő tulajdonosa, a Vnyesekonombank vezetője, hogy tárgyalásokat folytasson a kormány képviselőivel. Talán a vasmű tulajdonjogáról is. Az érdekvédők azonban nem bíznak a cég hazai megvásárlásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!