Hírek

2013.10.10. 16:25

Tárgyalnak a vasműről

Dunaújváros-Budapest - Bár a közvélemény keveset észlel belőle, de változatlanul folynak a tárgyalások a vasműről.

Pekarek János

A kormány továbbra is kitart vételi szándéka mellett, továbbá mindent megtesz azért, hogy a vasműben dolgozók munkahelye megmaradjon - erről tájékoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Evgeny Potapovot, az ISD korporáció képviselőjét, akivel csütörtökön a Dunaferr helyzetéről tárgyalt, írja a Magyar Távirati Iroda.

Mint annak idején beszámoltunk róla, Varga Mihály augusztus 19-én Dunaújvárosban találkozott és tárgyalt a vasmű cégvezetésével. Még aznap bejelentették, hogy a kormány meghatározó tulajdonrészt vásárolna a cégben. Később hozzátették, hogy nem feltétlenül készpénzben, hanem adósságátvállalásért cserébe.

Közzétették a cég illetve a szakszervezet internetes honlapján a vasmű cégvezetőjének a legutóbbi munkásgyűlésén feltett kérdésekre adott írásbeli válaszait. Evgeny Tankhilevich szerint a ma mintegy hétezer-ötszáz embert foglalkoztató cég előtt nincs más út, mint a hatékonyság növelése. A kérdésekre válaszolva kifejtette, hogy azok az öregségi nyugdíj előtt álló emberek, akiknek már csak kevés idejük van a nyugdíjig, a harminc-negyven évi munkaviszony után közel egy éves végkielégítésre számíthatnak.

Azonban a cégvezető szerint érdemes tanulmányozni minden olyan javaslatot, ami ösztönzi a korai nyugdíjba vonulást. Tanulmányozzák azt a lehetőséget is, hogyan lehet ezen a területen együttműködni az állammal. A kölcsönzött munkaerővel kapcsolatban Tankhilevich kifejtette, hogy sajnálja ezeket az embereket, mivel sokszor ugyanolyan értékes munkát végeznek a vasműnek, mint mások, azonban hátrányosabb helyzetben vannak. A gondot a Kollektív Szerződés néhány pontja okozza, amely különbséget tesz a főállású és a kölcsönzött munkaerő között. Ezt megpróbálta módosítani a cégvezetés, de a szakszervezet elzárkózott előle, írja a cégvezető. A jövőben kisebb mértékben foglalkoztatnak majd kölcsönzött munkaerőt, de nem mondanak le erről az értékes szaktudásról.

Megemlítette a kapun belüli munkanélküliséget is, ami ugyancsak nagy gondot okoz a vasműnek. Érdeklődtek tőle arról is, hogy a létszámleépítéseknél figyelembe veszik majd a hozzáértést, a végzett munka minőségét is, vagy az elbocsátások a fűnyíró-elv alapján történnek? Tankhilevich azt válaszolta: létrehozzák a leépítési bizottságokat, amelyek a munkahelyi vezetők ajánlásai alapján tanulmányozni fogják az egyéni körülményeket is. A leépítéseket nem a fűnyíró-elv szerint végzik majd, jelentette ki.

A munkásgyűlésen érdeklődtek arról is, hogy a tulajdonos által javasolt 1500 fős létszámleépítés hogyan jött ki? A cégvezető válasza: a tervezett mértékű leépítés csak jottányival visz közelebb a legjobb iparági gyakorlathoz, de annak eléréséhez még nem elégséges. Ezért a tulajdonos javaslata szerény volt. Az elbocsátásoknál azonban nem csak pénzügyi szempontokat, hanem más körülményeket, így szociális tényezőket is figyelembe vesznek.

Tankhilevich megjegyezte: az elbocsátásokon kívül létezik más alternatíva is a hatékonyság növelésére, például az egyedi fizetések és a munkaórák számának csökkentése. Amikor azonban 2013 elején megpróbálták meggyőzni a szakszervezeteket arról, hogy ebben az évben a dolgozók mondjanak le a fizetésemelésről és a karácsonyi bérről, olyan sztrájk tört ki, ami kétmilliárd forintos veszteséget okozott a cégnek, amit azóta sem tudtak kiheverni. Ennyi pénzből háromszáz ember egész éves fizetését lehetne fedezni, fűzte hozzá a cégvezető. Ugyanakkor egy másik kérdésre adott válaszában kifejtette, hogy a létszámleépítés után a vasműben maradó dolgozókat bérfejlesztéssel kell ösztönözni, teljesítményük alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!