Hírek

2017.03.06. 20:45

Tavaszi kerti munkák, amit a városba szakadt földművelő és az értelmiségi is vár

Dunaújváros- Még mindig megválaszolásra vár a kérdés, hogy valójában miért olyan fontos a kiskert nekünk?

Pekarek János

Az ezerkilencszázhetvenes és -nyolcvanas években a magyarországi szociográfia művelői igen nagy elhivatottsággal foglalkoztak a kiskert-mozgalommal - ami nem is volt mozgalom, csak ezt akkor nem lehetett leírni.

Miféle jelenség volt az, hogy faluról városba szakadt, parasztból, azaz földmunkásból ipari munkássá lett ezrek ugyanúgy a kiskertekben találták meg életük értelmét, de legalábbis a kikapcsolódást, mint értelmiségi gyökerű és értelmiségi munkájú, mindig is városban élő, esetenként meglett korú férfiak és asszonyok?

A válasz mindmáig várat magára - pedig a kérdés most is aktuális. Talán még inkább, mint eddig.

Ady Orsolya segít a kerti munkában Karcsai Imrénének a kulcsi kiskertben az elmúlt hét végén Fotó: Ady Géza

Ennek belátáshoz elegendő egy rövid kirándulást tenni bármely város külterületére, ahol valósággal külön övezetet alkotnak a kiskertek, avagy hobbitelkek, hétvégi kertek, munkásparcellák: már az elnevezések sokfélesége is bizonyítja, hogy milyen fontos, mennyire a mindennapi életünkbe ivódott jelenségről van szó.

Amivel a legváratlanabb időpontokban és helyeken találkozhatunk. Például hétfőn déltájban egy söröző előtt beszélgetett két ember, s az egyik arról panaszkodott, hogy éjszakai műszakból ugyan azonnal a kertbe akart menni metszeni, de az asszony elutazott, s meghagyta, hogy férjnek meg kell várnia itthon a postást, mert valami csomagot hoz - ezután már aligha lesz kedv, idő, lehetőség kikocsizni a panellakástól jóformán látótávolságban lévő, tavaszra váró kiskertbe...

Ahol ugyan még korai most minden munka, ezt tudhatjuk minden józan földművelő embertől - de ki az, aki a novembertől tartó kertművelési szünet vége felé képes uralkodni magán?

Inkább kimegy a kiskertes kétszer fölöslegesen, mint egyszer otthon maradjon a józanság jegyében! Legfeljebb felássa az ágyásokat még egyszer, vagy korábban metszi kicsivel a fákat, ne adj Isten: elveti a zöldborsót a még túl hideg földbe, bárha tudja, hogy ez még tényleg korai...

Mózes Adrienn

Nemrég vásároltunk egy telket, hogy mi is kiélvezhessük a tavaszi kertészkedés örömeit. Még csak most ismerkedek a veteményezéssel, virágültetéssel. A jácint és a nárcisz már elő is bújt a kertünkben

Kegyes József

Jön a jó idő, kezdődnek a kerti munkák. Van egy kis telkünk, rajta rózsával és gyümölcsfákkal, amiket metszeni kell majd. A tél szerencsére nem viselte meg a kertet, ha marad a jó idő, a rügyek sem fagynak el.

Hajdók Jánosné

Nagyon örülök a napsütéses időjárásnak. Régebben a férjemmel mi is sokat kertészkedtünk, a ház körüli munka azonban soknak bizonyult számunkra. Mára már csak a ház előtti kis virágoskertet műveljük.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!