Hírek

2015.03.11. 18:00

Két iskolában három szakmában zajlott a megmérettetés

Dunaújváros - Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője előtti fordulót tartották három szakmában Dunaújvárosban, helyi résztvevőkkel.

Kőhalmi Kálmán

A Dunaferr iskolában a mechatronikai és automatikai technikusok előválogató versenyére össze gyűlt diákokat és felkészítő tanáraikat köszöntötte a megnyitón Csapó Gábor, az iskola igazgatója, majd Szabó Norbert, a nemzetközi versenyek főtámogatója, a Festo Didactic munkatársa, a verseny szervezője ismertette a verseny körülményeit. Kiemelte, a versenyfeladatok – különösen majd a döntőben – igazodnak az európai és világverseny elvárásaihoz. Hozzátette, valószínűleg ez sem fog gondot okozni a megmérettetésen részt vevő diákoknak. (Állítását alátámaszthatják a magyar diákok kiemelkedő szereplései ezen szakmákban a nemzetközi versenyeken.)

Az előválogatón tegnap nyolcan a mechatronikai, heten az automatikai technikus szakmában versenyeztek, utóbbi szakmában két induló a Dunaferr iskolából érkezett. Az április végi országos döntőn szakmánként a három legjobb vehet majd részt. A gyakorlati feladatokat a Dunaferr iskola Festo által felszerelt tanműhelyében kellett megoldaniuk a résztvevőknek. Az eredményeket várhatóan ma teszi közzé a magyar kamara.

Az idén hatvanéves Hild iskolában a múlt hét csütörtökén-péntekén megrendezett előválogató eredménye viszont már ismert. Az iskola tanulója, Sipos Milán az öt legjobban szereplő fiatal magasépítő technikus között jutott ki a Szakma Szár Fesztiválra. Jó, bejáratott úton jár (bár ez akár nagy teher is lehet számára), az előző két évben a Hild diákjai nyerték az országos döntőt!

A magas szakmai színvonalat tehát nem kell bizonygatnia a Hild iskola gárdájának, ezt az előbbieken túl az is igazolja: ötödik éve az országos döntőt is ők szervezik a Hungexpón.

A megnyitón Sztankovics László, a közgyűlés oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke azt a kamarai szlogent idézte: A jó szakma felér egy diplomával! A jövő szempontjából fontos: a város szakképzési rendszere felkészült jó, a kétkezi munka becsületét megadó szakmák oktatására, és ezt az országos szakmai versenyek bizonyítják. A napokban több más szakmában is tartanak, vagy már tartottak előválogatót az ország különböző helyszínein. Számos szakmában indultak Dunaújvárosban tanuló diákok, tudunk már jócskán bejutókról is, sok tanuló döntőbe jutásáért azonban még izgulunk. Idén is remény van tehát rá, hogy az országos szakmai versenyek döntője a kőbányai vásárvárosban április 27-29-én a korábbi évekhez hasonló, arányaiban a város lélekszámát messze meghaladó eredményt hoz. Tavaly két első és két második helyet szereztek a dunaújvárosiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!