Hírek

2014.01.26. 21:40

A tehéntej egyszerű csodái

Nincsen jobb a tiszta, egyszerű, falusi házitejnél, vallják sokan – és szerintem igazuk van!

Pekarek János

Ilyenkor derül ki, hogy volt valaha egy tejüzem Dunaújvárosban: onnan még mindig akad egy-két szakember közöttünk.

A minap megengedtem magamnak néhány sort arról, hogy nyelvtanilag melyik a helyes változat: a homogénezett tej, avagy a homogenizált? Mire megjelent egy ember a múltból, aki természetesen pontosan tisztában volt a dolog részleteivel, nyelvtani és szakmai szempontból egyaránt, s kifejtette, hogy mit jelent valójában az az eljárás, amitől egynemű lesz a tej.

Azt, hogy a tisztított, pasztőrözött tehéntejet még átküldik egy homogéncentrifugán, amelytől a tejben lévő zsíradék nagyon apró csöppekké válik, és nem tud újra összeállni. Ennek egyik következménye, hogy a homogenizált tejből nem lehet például aludttejet csinálni, a másik, hogy tartósabb lesz.

Pálhalmai Süsü Markem a Hangosi tehenészeti telep büszkesége többszörös Magyar bajnok

A tartósságot egyébként más, természetesen engedélyezett anyagokkal is javítják (nem véletlen, hogy vannak tejek, amelyek hónapokon át is elállnak – s nem véletlen az sem, hogy unokáim az ilyen tejet nem isszák meg: nem ízlik nekik...).

Bár a tejben lévő természetes és mesterségesen hozzáadott anyagok közvetlenül nem hatnak a fogyasztóra (vannak, akik a hosszútávú hatásokra gondolva a tejfogyasztást magát is ellenzik!), egykori tejüzemi emberünk, tudva, hogy a mai gyártók és kereskedők alapvető érdekeit sérti, és ezért szeretné megőrizni névtelenségét is, azt javasolja, hogy inkább gyakrabban vegyünk zacskós tejet, esetleg néha kényszerűen öntsük ki a két-három napos maradékot, minthogy dobozos tejet igyunk.

A zacskós tej közelebb áll a természeteshez. Amelynek egyébként manapság újra nagy divatja van: a steril körülmények között kifejt, megszűrt, de adalékanyagoktól mentes teljes tej (amiből ráadásul még aludttejet is lehet csinálni), majdhogynem csodákra képes!

Ismert az a kísérlet, amelyben (még az 1970-es években) néhány önként jelentkező angol kutató leereszkedett egy barlangba, s attól kezdve kötélen, csomagban kapták egyetlen táplálékukat: a tejet. Egy egész hónapon át. Már menet közben is mindenféle vizsgálatokat végeztek magukon, s végül feljőve alapos kivizsgálásnak vetették alá őket. Kiderült, hogy szervezetük semmiféle káros elváltozást nem szenvedett el – egyet kivéve. Mivel egy hónapon át nem rágtak, igen rosszul érezték magukat a kielégítetlen rágási inger miatt. Ha csak egy csomag rágógumit visznek magukkal, baj nélkül megússzák.

De ugyancsak tejüzemi emberünk mondja el háborút, éhínséget, forradalmat megtapasztalt falusi asszonyok, évekig tartó hadifogságot szenvedett férfiak tapasztalatát: a tehénből kifejt teljes tej akár egy évig képes fenntartani a szervezet egészséges működését – önmagában is!

Hiszem ezt – de nem javaslom, hogy próbálják ki...

A gyermekek fejlődéséhez minden jel szerint elengedhetetlen a tej – s épp itt van az a részlet, amely elgondolkodtató a tejet ellenzők álláspontjával kapcsolatban. Azt mondják, hogy a tej tulajdonképpen a tehén szervezetének méregtelenítő folyamatainak végterméke. Vagyis: nem egészséges! Kérdés, hogy akkor a tehén miért ezzel táplálja borjait – de hát ez a tehenek dolga, ugye.

De az anyatej is hasonló kiválasztási folyamat végterméke. Az is egészségtelen? Végső soron minden tápanyaggal kapcsolatban fel tudunk hozni rosszat. Föld, víz, levegő mindegyikhez kell – s manapság egyik sem teljesen tiszta. Egyébként pedig az élet is halálos...

Vannak komoly orvosi esetek

Bár a tejfogyasztás hívei szerint a tejre rosszul reagáló felnőttet is rá lehet szoktatni, ám...

Megkérdeztük városunk egyik közismert gyógyítóját, dr. Kemény János nyugdíjas orvost (aki saját bevallása szerint „a természetgyógyászattal is be van oltva”), mi a helyzet a tejfogyasztással, annak szervezetre gyakorolt esetleges kedvezőtlen hatásaival? A dunaújvárosiak körében méltán népszerű és elismert Kemény doktor rendkívül visszafogott állásfoglalásában elmondta: a leggyakoribb gond a tejcukor-érzékenység, ami a tejcukrot lebontó enzimek hiányával vagy csökkent működésével függ össze.

A másik gyakori probléma a laktóz-intolerancia, amikor az emberi szervezet nem viseli el a tejcukrot. Ezekben az esetekben nem a tejjel, hanem a laktózzal van baj.

Tablettákkal, amiket a fogyasztandó tejbe dobunk, ezek ma már sok esetben orvosolhatók. A nagyobb gond a tej összetevőire való allergia, leginkább a tejfehérje-allergia. Ez már bonyolult betegség.

Kemény doktor elmondta azt is, hogy sok függ attól, mivel, hogyan táplálják a tehenet. Javasolta, próbáljuk ki a növényi tejeket és a városban elérhető biorezonanciavizsgálatot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!