Hírek

2017.05.14. 12:05

Tekergő szalamander - A Dunaújvárosi Egyetem végzős hallgatóinak látványos búcsúja

DUNAÚJVÁROS A várostól, a campustól búcsúztak csütörtökön este az egyetem végzősei. Még élnek a selmeci hagyományok.

Szabó Szabolcs

A Dunaújvárosi Egyetem kapcsán is sokszor emlegetett selmeci diákhagyományok eredete a Selmecbányán 1735-ben alapított Bergschola (bányászati-kohászati iskola) hallgatóihoz kötődik. A hagyományok később, a főiskola soproni időszaka alatt kibővültek helyi momentumokkal is. Így együtt képezik a selmeci-soproni diákhagyományok körét, amelyet a selmecbányai kötődésű felsőoktatási intézményekben a mai napig ápolnak, például Dunaújvárosban is.

Fotó: Zsedrovits Enikő

Ennek szellemében a végzős hallgatók évről évre hangulatos és egyben látványos szalamander felvonulással, azaz fáklyás fénykígyót formálval haladnak végig a belváros főbb útvonalain, a város vezetése pedig a városházán köszönti a hallgatókat. Így volt ez csütörtökön este is. Az idén talán egy kicsit a megszokottnál soványabb fénykígyó a hagyományos selmeci dalcsokorból merített bányász és kohász himnuszokat nótázva vonult be a város főterére, ahol Izsák Máté, az önkormányzat sport- és kulturális bizottságának elnöke tolmácsolta Cserna Gábor üdvözletét és jókívánságait a diákoknak.

Fotó: Zsedrovits Enikő


A végzősökhöz szólt Erdős Sándor valétaelnök is, aki kiemelte a hagyományok szerepét és fontosságát. Mint fogalmazott: ez a fénykígyó is bizonyítja az egyetemi évek alatt az egymás iránt tanúsított önzetlent barátságot, az összetartozás erejét, valamint a bajtársi kötődést. A szalamander ezúttal is az egyetem főépületét érintve ért véget.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!