Hírek

2015.01.30. 17:20

Valaki mondja meg, milyen tél ez?

Dunaújváros - Enyhén szólva változatos időjárási körülményeknek nézünk elébe a következő napokban, hetekben...

Pekarek János

Hógolyózó gyerekek: ez egyre ritkább élvezet számukra
Fotó: Zsedrovits Enikő

Valaki mondja meg, milyen tél ez? Amikor ezeket a sorokat írom, pénteken este, esik az eső és plusz 5 fok van - előző este szakadt a hó, és úgy tűnt, hogy másnapra bele is fullad az ország. Aztán jött egy délelőttnyi tavasz, majd péntek estére újra hóesést jósolt a meteorológia. (Frissítés: péntek estére mégis megérkezett a havazás, fél nyolc után elkezdett esni a hó - a szerk.)

Amelynek előrejelzései szerint február 5-ig nem kell plusz 2, 3 foknál magasabb, mínusz 1, 0 foknál alacsonyabb hőmérsékletekre számítanunk napközben. Hajnalban úgymond fagyni fog, de csak épp annyira, hogy muszáj legyen jeget kaparni az autók szélvédőjéről: mínusz 1, mínusz 10 fok között ingadozik majd a hőmérséklet.

Az időjárásnak azért vannak előnyei: szép képeket készíthetünk róla. Íme, a Szalki-sziget (Fotó: Ady Géza)

Ez önmagában nem tűnik vészesnek csakhogy a levegő páratartalma mindeközben 98 százalékos (!), tehát a viszonylag mérsékelt hideget is nagyon hidegnek fogjuk érezni, különösen, hogy bár enyhe, de azért mégis érezhető szellő lengedez majd körülöttünk, befújva a kabát alá a párát és a hűvöst... A viszonylag enyhe szél azért február 8. környékén akár 50 kilométeresre is gyorsulhat, ami már kisebb viharnak felel meg.

Van egy olyan tétel is az előrejelzésekben, aminek tulajdonképpen örülhetnénk: az UV-sugárzás elhanyagolható. Vagyis: napsütésre nem nagyon kell számítanunk.

Egy, a tél miatt (?) várakozó uszály Dunaújvárosnál

Péntek estére 9 centiméteres csapadékot, javarészt havat ígért a meteorológia - hát, ez nem jött be. De nem is baj. A továbbiakban 0 milliméter körüli esőre, havasesőre számíthatunk - hacsak nem jön közbe valami drámai.

Ami azért, jegyezzük meg az időjósok védelmében, bármikor közbejöhet, hiszen az úgynevezett hibahatár egy-egy meteorológiai front esetében 400 kilométer: nagyjából ennyi Magyarország legnagyobb szélessége kelet-nyugati irányban.

A Duna vízállása viszonylagos változatlanságot mutat. Pénteken 104 centiméteren állt a víz az újvárosi mércénél. Február 5-ig, azaz jövő csütörtökig ez a szint többnapos stagnálás után szerény ütemben emelkedve legfeljebb 111 centiméterre növekedhet.

Legutóbb január 17-én közöltünk jelentést a nagy folyam állásáról: akkor 336 centit mutatott a vízmérce. A mostani több, mint háromszorosát... A megfigyelések szerint minden januárban van egy kisebb áradás a Dunán vidékünkön. A jelek szerint ez az idén elmaradt vagy ezzel a 336 centivel kell beérnünk, mint áradással. Ami nem baj. Viszont figyelmeztet arra, hogy változóban az éghajlat!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!