Hírek

2015.01.26. 15:40

Tél: esős, havas, olvadós

Dunaújváros - A tél ismét hátralépett egy lépést, enyhe arcát mutatja: a szombati és vasárnapi havazás, hófúvás, erős szél elcsitult. A munkagépek viszont készenlétben állnak továbbra is.

Körmendi Erzsébet

Csörgi Anett gondoskodott arról, hogy ne csússzon a Dózsa György úton a buszmegállónál a járda (Fotó: Ady Géza)

A plusz fokok talán még a hétfői maradék havat is felolvasztották a parkokban mostanra, és ismét nyoma sincs az igazi hideg évszaknak. A téli örömökben vajmi kevés részünk volt eddig. A városlakók ennek csak örülnek, hiszen kevesebb a fűtési költség, nem kell több rétegben öltözni, amikor az utcára kilépnek. A téli sportok kedvelői, a síparadicsomokat üzemeltetők ellenben bosszankodnak a hegyekben is szűkösen mutatkozó égi áldás miatt.

Ám a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-nél januárban téli üzemmód van akkor is, ha nem esik a hó: az ügyeletnek folyamatos, a gépeket rendszeresen ellenőrzik, üzemben tartják, készenlétben állnak fűtött garázsban, és szükség esetén indulnak.

- A DVG tulajdonában három nagy jármű és öt járdatakarító gép várakozik hadrendben, továbbá szükség esetén egy nem saját autó is besegíthet nekünk - tájékoztatta lapunkat Mádai Balázs vezérigazgató. Két nagy feladatuk van: a síkosságmentesítést és a hóeltakarítás.

Rákhely László az autójáról takarította a havat vasárnap

Az utak, járdás csúszásmentesítése akkor is ad feladatot, amikor az átlag városlakó nem is gondolja. Ugyanis vannak kiemelt, problémás területei a városnak, ahol az eddigi tapasztalat alapján gyakori a páralecsapódás. Az ügyeletes feladata figyelni az időjárást, a levegő páratartalmát, és kimegy szemrevételezni a területet. Ha a lefagyásra hajlamos, kritikus öt-hat ponton csúszik az út, azonnal kirendeli a gépeket és elkezdik kiszórni a síkosságmentesítő anyagot. Az ügyeletes ezt megteszi minden alkalommal, amikor nulla fok alá süllyed a hőmérő higanyszála.

Edneczki József járdát takarított a Szórádon

Havazáskor azonnal bevetik majd a munkagépeket, valamint azokat is riasztják, akik hóeltakarításra, lapátolásra jelentkeztek. Szombaton és vasárnap tapasztalhattuk is, hogy a város több pontján dolgoztak pedig még nem is volt olyan nagy a hó...

A fagyos hidegtől szoborszerű mozdulatlanságba dermedt a közpark is

A DVG Zrt. parkfenntartói állományából körülbelül negyven dolgozót tudnak hó- és síkosságmentesítésre vezényelni. A vezérigazgatótól tudjuk, hogy a közfoglalkoztatottakkal együtt negyven és százötven közötti az a létszám, amit indokolt esetben az utak, járdák hóeltakarítására kivezényelhetnek. Majd ha szükség lesz rá...

Nyilván ők sem tudnak mindenütt ott lenni, bizonyára előfordulhatnak a legnagyobb jóindulat és körültekintés mellett is gondok. De igyekeznek megfelelni a dunaújvárosiak elvárásainak. Más kérdés, hogy nem minden az ő feladatuk és ezt nem szabad elfelejteni majd amikor szükség lesz rá a társasházak, boltok, üzletek előtti járdaszakasz síkosságmentesítése a társasház, üzlet dolga.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!