Hírek

2016.02.07. 19:58

Télbúcsúztató, síppal-dobbal

Kisapostag – A kisapostagiak idén is egész napos rendezvénnyel, a kiszebáb elégetésével űzték el a telet.

Körmendi Erzsébet

A téltemető mulatságnak nagy hagyományai vannak Kisapostagon. Idén is megadták a módját farsang farkának, mégpedig szombaton. A játéké volt a főszerep délelőtt, ugyanis a kultúrteremben, valamint a hivatal melletti vendéglátó egységben pirosfogóztak, pingpongoztak, sakkoztak – információnk szerint mindenki nagyon jól érezte magát. Kora délután a kultúrteremben gyülekezett a nép, az asszonyok az otthon megsütött pogácsáikat versenyeztették meg a szakavatott zsűri előtt, Nagy Attila polgármester is kóstolt néhányat közülük, neki a túrós-sajtos, a magvas és a tepertős nagyon ízlett, és dicsérte a hússal töltött keltésztát is, amelyből három tálcával kínált a készítője.

A forralt boroknak is nagy sikerük volt, főleg a hosszú út előtt, hiszen versenyek és a gyermekfoglalkozások után nagy zajkeltéssel vonultak le a Duna-partra, ahol elégették a kiszebábot és a gondűző cédulákat, hogy jó évük legyen. A babona szerint: aki papírra veti a gondját, és a cédulát elégeti a kiszebábbal, akkor az a gond elszáll. Ennek megerősítésére a parton is vendéglátással fogadták a téltemetőket: virsli, negyven liter forraltbor és ugyanennyi tea segített abban, hogy mindenki kicsit átmelegedhessen a hatalmas tél- és gondűző tábortűznél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!