Hírek

2013.04.28. 17:33

Településeiket szépítették Mezőfalván, Előszálláson

Mezőfalva, Előszállás - Szorgos kezek csinosították a hét vége nyár eleji melegében a két település utcáit, köztereit. Mindkét faluban az önkormányzat segítségével, de önkéntesek!

Horváth László

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet - tartja a sokak által ismert mondás. Így vannak ezzel a mezőfalviak is, mert minden év áprilisában meghirdetik faluszépítő, köztereket, parkokat virágosító akciójukat.

Az idei évben is közel félszáz önkéntes - intézményi dolgozók és civil szervezetek tagjai - ragadtak kerti szerszámot, hogy rendbe tegyék a település frekventált helyeit. A Mezőfalva önkormányzata által vásárolt palántákból jutott a József nádor utca - Vörösmarty utca körforgójába, az iskola előtti rézsűre, a Piac térre és más kiemelt területre. Az akció persze nemcsak virágosításról szólt. A szorgos nyugdíjas kezek rendet tettek az orosz katonák sírkertjében is, ahol a rózsaágyásokat szabadították meg a gaztól.

A mezőfalvi nyugdíjas klub tagjai: (balról-jobbra) Sebőkné Gazsi Margit, Sebestyén Veronika, Molnár Józsefné, Cséplő Béláné, Kvíz Jánosné és Bali Istvánné az orosz katonák sírkertjét tették rendbe (Fotó: Horváth László)

A virágosítási akció gyülekezőjénél Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere elmondta, hogy minden évben lelkesen szépítik környezetüket, amire nem kell kapacitálni az embereket. Szívesen csatlakoznak a civil szervezetek tagjai, köztük a nyugdíjas klubok, de jelen vannak az intézmények dolgozói is. Mindenkinek megvan a maga területe, melyet nem csak most raknak rendbe, de az év folyamán is gondoznak.

A következő társadalmi akcióra  a régi tanácsháza, ma közösségi tér épületének felújítása ad alkalmat, ahol folytatják a tavaly megkezdett munkákat: a vízelvezető rendszert szeretnék befejezni.

Előszállásról Kerlang Ferencné küldött fényképes beszámolót a falu önkéntes szépítőinek szombati munkájáról (Fotó: amatőr felvétel)

Előszálláson, a tavalyi sikeres Cifrakerti munkálatok példáján, idén is megmozdultak a falu sorsát szívükön viselő emberek. A Balatoni út mentén gömbkőris fákat ültettünk. Az orvosi rendelő, takarékszövetkezet előtti parkban, valamint a Balatoni út egy részénél padokat állítottunk. Melléjük természetesen szemetesek is kerültek. Szombaton a cserjéket, örökzöldeket, virágokat ültettük el. A padokat, szemeteseket festettük, hogy minél tovább bírják az idő viszontagságait. Lelkes kis csapatunk az első szóra jön, mert ráérünk!

Hét közben a Cifrakertben fűnyírás, kapálás, virágültetés volt. A húszegynéhány önkéntes szorgos keze nyomán olyan gyönyörű lett, hogy öröm volt nézni. Az apróságok hintáztak, homokoztak addig, míg az anyukák szorgoskodtak.

Persze akad még sok-sok feladat, amit közösen megoldunk, hiszen a fákat, bokrokat locsolni kell, hogy megmaradjanak  a nyári melegben. A virágokat kapálni, gyomlálni kell, de mindig leszünk néhányan, akik ezt szívesen tesszük. Hiszen itt élünk, ez a mi kis falunk és nem mindegy mit vesz át tőlünk a jövő nemzedék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!