Hírek

2017.01.10. 15:50

Téli szabadfogas-akció a téren

Dunaújváros - Futótűzként terjed az országban az ötlet a télikabátok célszerű újraosztásáról.

Pekarek János

„Ha fázol, vegyél fel egy kabátot, ha nem, rakj ide egyet!" hirdetik a feliratok az utcákra helyezett állófogasoknál. S a felszólítás meghallgatásra talál! Tegnap délelőtt a városháza és a mozi előtt álló fogasokon is lógott néhány kabát!

Ma már megállapíthatatlan, kié volt az első gondolat, hol volt az első helyszín - a lényeg az, hogy az internetes fórumok tanúsága szerint az ország szinte minden nagyobb településén találni legalább egy álló fogast közterületen, kezdetnek egy-két ráakasztott kabáttal.

A fogas már kevésnek is bizonyult a Városháza téren! A segíteni akarásnak még van tere Fotó: Zsedrovits Enikő

Aki fázik, elvehet egyet, akinek van fölösleges kabátja, kiakaszthatja ide. A télikabátok ezen célszerű újraosztása mindenképpen elismerést érdemel. A divat és a pénz ez esetben nem számottevő tényező - de ha akár csak egy életet megment az a kabát, már megérte az egész akciót létrehozni.

Külön figyelemreméltó az egész megmozdulás szinte elhanyagolható beruházás-igénye. Álló fogas ugyan nem minden háztartásban található - de nincs is szükség annyi helyszínre. Dunaújvárosban például eddig három ilyen közterületi fogasról tudunk: a Városháza téren, a Dózsa mozi előtt és a Campus étterem főbejáratánál.

A legnagyobb hasznát ennek nyilván a leginkább rászorulók, a hajléktalanok látják. Igaz ugyan, hogy az ő esetükben egy (vagy eggyel több) kabát csak átmeneti megoldást jelent: az utcán töltött éjszaka akár három kabátban is szinte a biztos megfagyással egyenlő. Csak a menhely adhat biztonságot!

A kínálat a mozi előtt kedden délelőtt. Van még hely... Fotó: Zsedrovits Enikő

Ám ne szűkítsük a kabátelosztó helyek hasznát csak a hajléktalanokra! Bizony jól jön, jól jöhet egy új kabát akár egy kisnyugdíjasnak, özvegyembernek, átmenetileg munka nélkül lévő polgárnak is: mindazoknak, akiknek régi kabátja már a végét járja, újra pedig még nem futja.

Hagyjuk meg nekik ezt a talán utolsó lehetőséget!

Szabó Mária Magdolna

Márkus Éva

Jónás Zoltánné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!