Téli szabadfogas-akció a téren

2017. január 10., 16:50 szerző: Pekarek János fotós: Zsedrovits Enikő
komment
Dunaújváros - Futótűzként terjed az országban az ötlet a télikabátok célszerű újraosztásáról.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

„Ha fázol, vegyél fel egy kabátot, ha nem, rakj ide egyet!" hirdetik a feliratok az utcákra helyezett állófogasoknál. S a felszólítás meghallgatásra talál! Tegnap délelőtt a városháza és a mozi előtt álló fogasokon is lógott néhány kabát!

Ma már megállapíthatatlan, kié volt az első gondolat, hol volt az első helyszín - a lényeg az, hogy az internetes fórumok tanúsága szerint az ország szinte minden nagyobb településén találni legalább egy álló fogast közterületen, kezdetnek egy-két ráakasztott kabáttal.

A fogas már kevésnek is bizonyult a Városháza téren! A segíteni akarásnak még van tere Fotó: Zsedrovits Enikő

Aki fázik, elvehet egyet, akinek van fölösleges kabátja, kiakaszthatja ide. A télikabátok ezen célszerű újraosztása mindenképpen elismerést érdemel. A divat és a pénz ez esetben nem számottevő tényező - de ha akár csak egy életet megment az a kabát, már megérte az egész akciót létrehozni.

Külön figyelemreméltó az egész megmozdulás szinte elhanyagolható beruházás-igénye. Álló fogas ugyan nem minden háztartásban található - de nincs is szükség annyi helyszínre. Dunaújvárosban például eddig három ilyen közterületi fogasról tudunk: a Városháza téren, a Dózsa mozi előtt és a Campus étterem főbejáratánál.

A legnagyobb hasznát ennek nyilván a leginkább rászorulók, a hajléktalanok látják. Igaz ugyan, hogy az ő esetükben egy (vagy eggyel több) kabát csak átmeneti megoldást jelent: az utcán töltött éjszaka akár három kabátban is szinte a biztos megfagyással egyenlő. Csak a menhely adhat biztonságot!

A kínálat a mozi előtt kedden délelőtt. Van még hely... Fotó: Zsedrovits Enikő

Ám ne szűkítsük a kabátelosztó helyek hasznát csak a hajléktalanokra! Bizony jól jön, jól jöhet egy új kabát akár egy kisnyugdíjasnak, özvegyembernek, átmenetileg munka nélkül lévő polgárnak is: mindazoknak, akiknek régi kabátja már a végét járja, újra pedig még nem futja.

Hagyjuk meg nekik ezt a talán utolsó lehetőséget!

Szabó Mária Magdolna

Márkus Éva

Jónás Zoltánné

– Én amúgy is szociálisan érzékeny vagyok, ahol tudok, segítek, úgyhogy rendkívül jó kezdeményezésnek tartom a Szabadfogast. Jobbára gyerekholmikból vannak otthon olyanok, amelyek már feleslegesek, azok közül néhányat összeszedek, és kihozom! – Nem tudom, kitől származik az ötlet, de nagyszerű kezdeményezésnek tartom. Bízom benne, hogy tudnak róla azok, akiknek szükségük van ebben a hidegben erre a fajta támogatásra,és remélem, hogy valóban azokhoz jut el, akik méltányolják a segítséget. – Nemrégiben, még az ünnepek előtt, szanáltam ki a szekrényből a felesleges holmikat, és vittem el a Vöröskereszt gyűjtőládájába. Így én most nem tudok mit kiakasztani,de remélem, hogy sokan választják a bajbajutottak segítésének ezen formáját.

Pekarek János

2017. január 10., 16:50 szerző: Pekarek János fotós: Zsedrovits Enikő

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...