Hírek

2014.05.27. 19:25

Teljes felszerelésben mászták meg a 196 lépcsőfokot a tűzoltók

Dunaújváros - Kedden immár hatodik alkalommal rendezték meg Fejér megye tűzoltói számára a lépcsőfutó versenyt a Római víztoronynál.

Gallai Péter

Negyvenöt hivatásos, létesítményi és önkéntes tűzoltó gondolta azt, hogy harminc kilós felszerelésben, légzőmaszkban a lehető legrövidebb idő alatt felfut 196 lépcsőfokon a Duna-partól. Bár a másodpercek sok esetben másodlagosak voltak, a tűzoltók többször saját korlátaikkal küzdve, társaik buzdítása mellett teljesítették az elképesztő erőpróbát mindannyian.

– Igaz, versenyről van szó, de tulajdonképpen az idő nem is érdekes, amit a végén nem is érzékel az ember. Az egész az akaratról szól, amikor az utolsó métereken a lábakból kimegy az erő és nem látod még mennyi van hátra, akkor sem adod fel – fogalmazta meg röviden Végh Ferenc, a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője a kívülálló számára a tegnapi megmérettetés lényegét.

A római víztoronynál lévő lépcsősort még normál körülmények között sem egyszerű megmászni, de tűzálló ruhában, légzőálarcban, harminc kilós felszerelést cipelve pedig egyenesen óriási megterhelés. Nem véletlenül mondta korábban Kropkó Péter ironman – miután maga is letudta a feladatot –, hogy bármikor lefut egy maratont és nagyon meg sem izzad, de ez a fajta erőpróba őt is komoly kihívás elé állította.

Nos, közel ötven tűzoltó gondolta azt, hogy megküzd saját korlátaival, miután az eseményt megnyitotta Németi László tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes vezetője.

Majd a résztvevők nekivágtak a feladatnak, s amint feljebb jutottak, egyre inkább fogyott az oxigén, nehezültek a lábak. Ám senki nem adta fel – egy tűzoltónak rosszullét miatt kellett kiállnia – , mégha ólomlábakon is, de fokról fokról mentek előre, mint a hegymászó, aki már látja a csúcsot. A saját erő mellett a bajtársak is mellettük voltak és hol vicces poénokkal, hol kiabálva segítették őket: „Igen, megcsinálod, gyerünk, még pár lépés”! S amikor az utolsó méterek is sikerültek, volt aki mint egy zsák zuhant a földre, a többiek gyorsan megszabadították felszerelésétől, s zihálva kapkodta a levegőt... Mivel versenyről volt szó, azért az időt is mérték, a leggyorsabb a székesfehérvári Kaiser Csaba volt, aki 64 másodperc (!) alatt ért fel a csúcsra, ahová később ugyan, de mindenki más is – s ez volt a lényeg!

Önkéntes a profik között

A lépcsőfutó megmérettetésen versenyen kívül elindult a helyi mentőállomáson dolgozó Krajczár Arnold, aki a Daruszentmiklóson működő önkéntes tűzoltó egyesület elnöke is.

Miután sikerrel járt, és többé kevésbé kifújta magát elmondta: – Gyakoroltam a versenyre, ami számomra saját korlátaim próbája volt. Kíváncsi voltam rá, mit bír az ember negyven évesen, két percen belül teljesítettem a távot, amivel elégedett vagyok. Megcsináltam azt, amit a profik. A végén úgy „beáll” az ember lába, hogy úgy érzi: mintha nem is lenne .Arnold és a szintén versenyen kívül induló, budapesti Józsa Zoltán tűzoltó különdíjat kapott Geiger Zoltán megyei tűzoltósági főfelügyelőtől – aki maga is teljesítette a feladatot –, majd ismertette az eredményeket.Csapatok: 1. Székesfehérvár I, 2. Székesfehérvár II., 3. Sárbogárd, 4. FMKI, 5. Alcoa-Köfém I, 6. ISD Dunaferr, 7. Dunaújváros, 8. Bicske I., 9. Alcoa-Köfém II., 10. Papír LTP. 11. Bicske II.30 év alatti korosztály: 1. Kaiser Csaba 64 másodperc (Szfehérvár), 2. Vas Attila 72 (Szfehérvár), 3. Vámi György 73 (Szfehérvár). 30-35 év közötti koroszály: 1. Szigetvári Csaba  78 (Sárbogárd), 2. Ambrus László  80 (Dunaújváros), 3. Rabóczki Zsolt 81 (FMKI). 35 év felettiek: 1. Orosz Tamás 71 másodperc (ISD Dunaferr), 2. Simon Csaba 76 (Szfehérvár), 3. Kocsis Péter 84 (Alcoa-Köfém).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!