Hírek

2014.02.16. 11:40

Teljes lesz a megújulás Baracson!

Baracs - A község Polgármestere nem rejtette véka alá: a település megújulásához kölcsönt kell felvenniük. A bankokkal jelenleg is tartanak a tárgyalások.

Szárszó Lajos

Zsúfolásig megtelt a faluház színházterme, a baracsiak élénk érdeklődése kísérte a közmeghallgatásokat

A településen lakók életminőségét nagyban befolyásoló kérdésekről előbb a templomosi, majd az apátszállási falurészen számolt be a múlt héten Baracs község polgármestere, Várai Róbert a nagyszámmal megjelent érdeklődő előtt.

Kiemelt helyen szerepelt a szennyvízcsatorna beruházás második üteme, amiről Baracs első embere elmondta, hogy a beruházás kitűnő ütemben halad, így a teljes mű hamarosan elkészül. Már csak az átemelők és körülbelül 500 méter cső lefektetése van hátra. Így azoknak a lakóknak, akiknek nincs fizetési elmaradásuk, az ígéret szerint március 15-ét követően lesz lehetőségük a saját rendszerüket a gerincvezetékre rákötni. Várai Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy a teljes műszaki átadást megelőzően senki ne próbáljon meg csatlakozni a rendszerhez. Lakossági kérdésre reagálva elhangzott, hogy mivel a beruházás uniós pályázati támogatással készül, a terveken változtatni nem lehet, hiszen akkor a teljes támogatást vissza kell fizetnie a községnek.

A másik, a község lakóit legjobban érintő kérdés Baracs fő utcájának, a Széchenyi utcát érintő beruházásról szóló tájékoztató volt. Az előkészítő munkák három évvel ezelőtt kezdődtek a közművekkel mindkét oldalon terhelt útvonalon. A munkákat hosszas előkészítés előzte meg, hiszen számos engedélyt kellett beszerezni, terveket kellett készíttetni, majd módosíttatni. Uniós forrásból elkészülhet a zárt rendszerű csapadékvíz elvezetés és a kerékpárút, de a közlekedési út megújítását a település saját beruházásként végzi. Ehhez azonban a községnek 80 millió forint hitelt kell felvennie, ami megjelenik az elfogadott költségvetésben is.

A fő utcában több munkát is egyszerre végeznek a kivitelezők. A tavalyi évben kezdődött az első lépés, az ivóvíz gerincvezeték teljes cseréje, mely munka be is fejeződött, így most, ha az időjárás engedi, a csapadékvíz elvezetési munkálatok kezdődhetnek el. Ez zárt rendszerű lesz, amelyre a lakóházak lefolyói csatlakoznak majd. Ennek a vízelvezetőnek a tetetjén alakítják majd ki a fő utca teljes hosszában a kerékpárutat. Amikor ez is elkészül, akkor kezdődhet el a teljes útpálya szakasz felújítása. A helyiek most azt érzékelik, hogy a település munkaterületté változott, mindenhol földmunkák folynak, ami sárral, a körülmények romlásával jár. A polgármester azonban türelemre intette a baracsiakat: ezt türelemmel kell viselni ahhoz, hogy a település novemberre teljesen megújulhasson.

A harmadik napirendi pont a 2014. évi költségvetés bemutatása volt, amelyet a képviselőtestület két fordulót követően fogadott el. A közmeghallgatás végén a község lakói a közösséget érintő kérdéseiket is feltehették. Megyesi Sándor több problémát is felvetett, többek között hiányolta, hogy a választókerület országgyűlési képviselője megválasztása után nem járt községünkben. Volt kérdése a költségvetéssel, a civil szervezetek támogatásával kapcsolatban, és a hulladék elszállításról is vetett fel problémát. Arra kérte a művelődésszervezőt, hogy a templomosi falurész közösségi házába is szervezzen programokat.

Várai Róbert polgármester viszontválaszában minden kérdésre választ adott.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!