Hírek

2014.07.07. 19:35

Aratás: szerdán jön a búza

Dunaújváros - A szokásos, nagy izgalmak közepette zajlik az aratás ezekben a napokban. A termés kifejezetten jó!

Pekarek János

Javában zajlik az aratás a város környéki földeken. Mi más: csakis az időjárás okoz némi aggodalmat a gazdáknak ezúttal is.

Például azzal, hogy a hét végére, e hét elejére erős szelet jósoltak a meteorológusok, ami enyhén szólva nem esett volna jól a mezőgazdászoknak. Hiszen a repce ettől nagyjából odalett volna: az érett szemek a földre peregnek, de a még lábon álló kevés őszi árpának, vagy a teljes egészében kaszára, bocsánat: kombájnra váró búzának sem tett volna jót a vihar.

Szerencsére (eddig!) elkerültük a nagyobb kataklizmákat. Az aratás jól halad, a város körül már az őszi árpa szalmáját is betakarították, sőt, megtörtént a tarlóhántás is, azaz a szármaradványok földbeforgatása is az árpaföldeken.

Most a gépek, berendezések átállítása, átszerelése zajlik és szerdától már minden csak az év legfontosabb mezőgazdasági eseményéről, a búza levágásáról és raktárba hordásáról szól!

Az előzetes számítások szerint szerdán láthatnak neki a búza aratásának a város környéki földeken a Pentele Mezőgazdasági Zrt. szakemberei tudtuk meg Márkli Jánostól, a cég vezetőjétől.

Ám a szerdai időpont nem jelenti azt, hogy addig pihenő van a részvénytársaságnál!

Sőt...

Mivel a hét végére, hét elejére viharos szelet jósolt a meteorológia, szombaton és vasárnap is teljes gőzzel folyt a betakarítás a Pentele Zrt. földjein, hogy minél több terményt biztonságba juttathassanak.

Igaz, ezekben a napokban még nem a búzával foglalkoztak. Az őszi árpa és a repce aratása volt soron.

De olyan lendülettel, hogy még bérkombájnokat is igénybe vettek a termény megmentése érdekében, és szó szerint látástól vakulástól: hajnaltól alkonyatig dolgoztak az emberek és a gépek.

A repcét le is vágták mind egy szálig, közölte Márkli János nem titkolt megelégedéssel: az aprószemű termés erősebb szél hatására mind egy szálig kipereghetett volna a tokból, felmérhetetlen veszteségeket okozva, mert az egy-két milliméter átmérőjű repcebogyót aztán a földről senki össze nem kanalazza, az biztos.

Így viszont a zrt. ágazatvezetője elégedetten állapíthatta meg, hogy a nagy menet nem volt hiába: nem csak a betakarítás volt sikeres, hanem az egész éves munka is, mivel a repce igen jó termést hozott. Hektáronként 3,5-3,6 tonnát termett, ami a Mezőföld löszös talaján kimondottan jónak számít.

Nem lehet panaszuk az őszi árpára sem, mivel azt is learatták már, és a számítások szerint hektáronként 6,65 tonnát termett átlagosan. Mifelénk ez is elég szép eredménynek számít. Ráadásul a laboratóriumi jelentések szerint mind az árpa fajsúlya, mind tisztasága kiváló! Ez az értékesítésnél lesz fontos. Az őszi árpa most már az eladásra és az elszállításra vár a Pentele Zrt. raktáraiban.

Márkli János megjegyezte: a búza is készen van, azaz olyan az állapota, főként a víztartalma, hogy akár hétfőn el lehetett volna kezdeni az aratást bármelyik táblában.

Azonban egy-két napra szükség van ahhoz, hogy átszereljék a gépeket, átállítsák a szárítót és a tisztítót, kijavítsák, amit kell, felkészüljenek az év talán legnagyobb mezőgazdasági munkájára.

Ebben már olyan, ehhez képest kisebbnek nevezhető munkák sem akadályozzák a zrt. dolgozóit, mint az őszi árpa szalmájának betakarítása. Ez is megtörtént a hét végén, a tarlóhántással, a szárak földbeforgatásával együtt.

Városi emberként mindig elcsodálkozom azon, hogy még én is micsoda izgalommal követem évről évre az aratást, a mezőgazdasági munkák csúcspontját. Sikerül-e rendben, épségben betakarítani mindent? Milyen lesz a termés? Hogyan fizet a búza?

Mintha nekem nem lenne mindegy...

Hiszen nem ebből élek. Az én munkám nincsen benne a termésben. Kenyér pedig lesz így is, úgy is: legfeljebb nem autók, hanem gabona behozatalára költ az ország. Viszont a rossz termésnél sok gazda tönkremegy. Földönfutó lesz. Romlik a forint. Nekem is...

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!