Hírek

2017.01.08. 12:50

Templom: még dolgoznak

Mezőfalva - A mezőfalviak érdeklődéssel figyelik, folyamatosan nyomon követik a település meghatározó épületének, a templomnak a felújítását. A torony már elkészült, január közepére ígérik a három oldal befejezését.

Horváth László

Korábban lapunk is hírt adott a mezőfalvi római katolikus templom felújítási munkáiról, amelynek során vakolatjavítással és színezéssel kap új külsőt az épület. Rendkívüli látványosságnak is beillő ez az építkezés, hiszen templomot nem minden nap láthatunk beállványozva. A szakemberek kihasználják ezt az adandó alkalmat, és a régi, még a háború idején elszenvedett sérüléseket is eltüntetik a külső falakról.

A munkák kezdetekor 2016. november közepe-vége szerepelt a befejezési határidő előrejelzésében. Ám a múlt év utolsó napján, december 31-én még állványerdőt fotózhattunk a keleti oldalon.

A torony már kész, most a fő homlokzaton épül az állványzat. A szakemberek január közepére ígérik a három oldal befejezését Fotó: Horváth László

- Az erős szél és a hideg hátráltatta a kivitelezést - kaptuk a tájékoztatást a munkát végző vállalkozótól. - Hiába alkalmazunk hidegtűrő technológiát, azt sem lehet egy bizonyos hőmérséklet alatt használni. A biztonságra is kiemelt figyelmet kellett fordítani, mivel a fagy és csúszásveszély miatt a nagy magasságban végzett munkáknál ez elengedhetetlen. Január közepére tervezzük az átadást - ígérte a szakember.

Kristofory Valter helyi plébános némi fenntartással fogadta a tőlünk hallott határidőt. Telefonon érdeklődtünk tőle, s válaszul kifejezte a munkák iránti türelmét, de a januári befejezéshez szerinte sok mindennek stimmelnie kell. Kicsit aggódik a télidőben végzett kőművesmunkák tartósságáért. A mezőfalvi katolikus templom felújítása még így sem lesz teljes, mivel az iskola felőli oldalon a fali villanyvezeték áthelyezésének ügyében még nem sikerült a szolgáltatóval megegyezni.

Hogy mikor lesz véglegesen helyreállítva az eredeti állapot, talán még az égiek sem tudják pontosan. Mindenesetre a mesterek elvonulása után furán fog kinézni: egy oldalon fala a régi marad. A mezőfalviak reménykednek, hogy egyszer az iskola felőli fal is új ruhát" kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!