Hírek

2013.05.09. 18:06

Termál vagy csarnok? - Nagyjából fele-fele arányban oszlottak meg a voksok

A rácalmási lakossági fórumon megjelentek elenyésző többséggel bár, de a termálfürdő építését helyezték előtérbe a sportcsarnokkal szemben kedden este a művelődési házban.

Körmendi Erzsébet

Nehéz döntés vár a képviselőtestületre. Schrick István polgármester hangsúlyozta az elején: mindkét beruházást szeretnék megvalósítani. De melyik élvezzen elsőbbséget? - ebben kérik a lakók véleményt.

Zsigmond László főépítész 2007-es fürdőterveket mutatott, amelyek akkor készültek, amikor támogatáson elnyert forrásból az önkormányzat termálkutat fúratott a Duna-part Jankovich-kúria alatti szakaszán. Újabb fürdő- illetve csarnokterv nem készül, majd csak ha eldől, melyik beruházással kezdenek.

A főépítész bemutatott másutt elkészült tornatermet, sportcsarnokot, illetve az utóbbi lelátós változatát. Hozzátéve - és ezt erősítették meg a hozzászólások -, hogy a tornaterem kicsi Rácalmásnak, ha rendezvényközpontként is szeretnék használni a létesítményt, úgyhogy a nagyobb, kézilabda pálya méretű, a kiszolgáló egységekkel együtt minimum 2100 négyzetméteres csarnok lenne az optimális megoldás.

Zsigmond László főépítész (előtérben) ismerteti a terveket, az első sorban (balról jobbra) Schrick István, Németh Miklósné, Kukucska Gyula (Fotó: Vohlmann GYörgy)

A fürdőnek első ütemben az 1500-1700 négyzetméteres főépülete készülhetne el gyermek, termál és élménymedencével. Az uszodai rész, amelyre a hozzászólás szerint is szükség lenne a gyerekek úszásoktatása miatt, valamint a kinti medencék később épülhetnének meg.

A polgármester szerint a bővítésre már nyerhetnének pályázati pénzt néhány év múlva, ám ahhoz először a fürdőt kellene megépíteni.

A fórumon résztvevőket hallgatva nem lesz könnyű helyzetben a testület, amikor eldönti a két fejlesztés sorrendjét, ugyanis a megjelentek szerint mindkettő jó lenne, nagyjából fele-fele arányban érveltek egyik vagy a másik mellett. Kiss József iskolaigazgató szerint csarnok kellene, mert a mindennapos testnevelést másként képtelenek lesznek megoldani 2015-től.

Mások mellett Nógrádi Sándor edző és Bencs Attila sportegyesületi elnök is ezt erősítette, elmondták: a rácalmási kézilabdázók Dunaújvárosban kénytelenek pályabérletet fizetni, idegenben edzeni és mérkőzéseket játszani, ami gond. Holik Valéria szülőként érintett a sportban, mégis a fürdőnek adna előnyt, mert szerinte jó marketinggel a termálfürdő kitermelné a csarnoképítés költségeit.

Kóka Mihály úgy véli, a fürdő turisztikai, munkahelyteremtési szempontból és fesztiválterületként is hasznos lenne. A költségeket illetően elhangoztak ugyan 800 milliós, egymilliárdos becslések, de pontos összeget a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után lehet tudni.

A fórum végén a polgármester kézfeltartásos véleményt kért: 32-en a fürdőt, 27-en a sportcsarnokot részesítenék előnyben, Németh Miklósné volt iskolaigazgató voksolt a tornateremre. Az önkormányzat kérdőíven is kikéri a rácalmásiak véleményét, mielőtt döntene a beruházások sorrendjéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!