Hírek

2013.02.13. 17:11

Termálfürdőt nem építenek Rácalmáson!

Fejlesztésekről és tervekről, a lakók által sürgetett út-, illetve járdaépítésről, csapadékvízelvezetésről és bölcsődeépítési elképzelésekről esett szó a kedd esti rácalmási közmeghallgatáson.

Körmendi Erzsébet

Régi vágyuk teljesül idén a kisgyermekes családoknak Rácalmáson: bölcsődét építtet az önkormányzat. Zsigmond László főépítész bemutatta az óvoda fejlesztésének, bővítésének részeként felépítendő új bölcsődei szárny látványterveit is a kedd esti közmeghallgatáson. Kiderült: a fedett terasszal, saját kerttel megálmodott intézmény a bölcsis korú helybéli gyerekek negyven-negyvenöt százalékát tudja majd fogadni.

Schrick István polgármester beszámolójából kiderült, hogy eredményes évet zártak, és továbbra sem lehet okuk panaszra. Az általa elmondott tervek mellett figyelembe veszik a lakók igényeit is. Az utcájuk rendbetételét a csapadékvíz elvezetését, a közvilágítás javítását, az iskola környéki utcákban kézi szemetesek kihelyezését, a temetőben egyebek mellett nagy, rácsos hulladékgyűjtők kialakítását kérték a közmeghallgatáson megjelentek.

 

Nemsokára tágas és még szebb csoportszobák lesznek az óvodában. A kép előterében Gábor Blanka és Poór Panna játszanak az asztalnál  (Fotó: Lázár Zsolt)

Nagy érdeklődés övezte Rácalmás idei közmeghallgatását: pótszékekre is szükség volt, hogy minden érdeklődő lakónak jusson ülőhely. Schrick István polgármester a múlt év legnagyobb dobásait sorolta az elején. A sportolókkal közösen megépítették a Duna-parti csónaktárolót, tisztán önkormányzati fejlesztésként elkészült az új sportöltöző, az orvosi rendelő és környéke teljes modernizálása volt a legjelentősebb siker, ám ugyanilyen fontos volt ófalu partfalvédelmi munkáinak folytatása pályázati pénzből, a Révai és a Tóth Árpád utca aszfaltozása, másik négy ban a csapadékvízelvezetés megoldása, az Arany János utcában a járda építése.


A városvédők érdeme a Szigetfő utca sarkán lévő szép közösségi tér, amit rövid idő alatt megkedveltek a lakók. A tavalyi hétszázmillió forintos fejlesztés után is maradt számos fontos feladat az önkormányzat vezetőinek noteszében, és annál is több megoldást sürgető probléma – amelyeket a lakók vetettek fel a kedd esti fórumon.

 

 

Rácalmás a megszorítások ellenére sem panaszkodhat, hangsúlyozta Schrick István. Idén végre sikerül teljesíteni a kisgyermekes szülők óhaját: elkészültek az óvoda bővítésének tervei, és azok megvalósítását a bölcsődei szárny megépítésével kezdi az önkormányzat.

A felmérések szerint jelenleg 58 bölcsis korú lakója van a kisvárosnak, negyven-negyvenöt százalékukat tudják majd felvenni az új intézménybe. Az óvodafejlesztés látványtervét Zsigmond László főépítész mutatta be a jelenlévőknek. Az utakkal még mindig nagyon sok gond van – derült ki a fórumon.

 

A polgármester több utcában ígért utat és csapadékvízelvezetést. Az Aranyban árkot és kerékpárutat, ófaluban a partvédelem harmadik ütemét tervezik a Ráctemplomig. Régi kívánságuk a fiataloknak a kamasztanya, ennek keresik a helyét. Felújítanak több szobrot, fűkaszát és fogorvosi gépet vásárolnak, tataroznák az iskola régi szárnyát, tizenkét millió forinttal járulnak hozzá a civil élethez. Egyelőre szó sincs arról, hogy Rácalmás termálfürdőt épít! – hangsúlyozta többször is a polgármester.

Csak előre gondolkodnak: tervek készítésére különítenek el pénzt, legyen mit leporolni, amikor szükséges. Hosszú távú tervként került szóba a termálkút hasznosítása, vagy sportcsarnok építése. Ha majd később választaniuk kell a két nagyberuházás között, akkor a döntés előtt kikérik a lakók véleményét, hogy melyiket szeretnék jobban.

 

 

Bölcsődei szárnyat építenek még idén

Az óvodát északi irányba bővítik majd a bölcsődei épületszárnnyal – ismertette a terveket Zsigmond László főépítész. Két csoportszobát építenek, ahol összesen huszonnyolc kisgyermeket tudnak fogadni. A bölcsődének önálló bejárata lesz, és saját fedett teraszon és kertrészben játszhatnak a kicsik a szabad levegőn. Érdekesség: földig érő ablakokat építenek be, hogy a szőnyegen mászó picik is kilássanak a szabadba. Az önkormányzatnak jogerős építési engedélye van a beruházásra.

 

Zsigmond László főépítész (középen) mutatta be a bölcsőde látványterveit a közmeghallgatás résztvevőinek. Schrick István polgármester (jobbra) a megszorítások ellenére nem panaszkodik (Fotó: Lázár Zsolt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!