Hírek

2016.03.11. 16:14

Tesztelik a LED-lámpákat: 500 méteres szakaszon már működik - várják a lakosság véleményét!

Kisapostag - Ötszáz méteres szakaszon már működnek a lámpák. A lakosság vélemény mondja majd meg, folytatják-e a projektet?

Horváth László

Egy székesfehérvári cégtől kapott lehetőséget az önkormányzat, hogy magyar gyártású, új technológiával készült világítótesteket próbáljanak ki a közvilágítás költségeinek megtakarítása céljából. A Petőfi Sándor utca középső részén elhelyezett lámpatestek fényerejének tapasztalatairól elsősorban a lakosság véleményét szeretné az önkormányzat megismerni, hogy a későbbi fejlesztés biztosan megelégedésre szolgáljon.

A LED-es közvilágítás fénymérési próbáján jártunk Kisapostagon, ahol Nagy Attila polgármester, Pataki Attila a cég képviselője és Verasztó Sándor a településfejlesztési bizottság tagja ismertette a történetet.

- Korszerű, nagy fényerejű világítást helyeztünk el a Petőfi Sándor utca középső szakaszán. A teszt lényege, hogy a lakosság gyakorlatban is megismerheti a technológia nyújtotta lehetőséget. A megjelölt szakaszon felszerelt lámpák ugyanannyi energiát használnak el, mint a régiek, viszont a korábbi minden második oszlop helyett most minden oszlopon van fény. Gyakorlatilag így fele annyiba kerül nagyobb terület bevilágítása. Amennyiben a technológia beváltja a reményeket, akkor a falu többi részén is fejlesztenénk. Először a forgalmasabb területek, majd később az egész település részesülhet az új fények nyújtotta előnyökből - Nagy Attila polgármester.

Kedden este Pataki Attila, a fejlesztő cég képviselője fényt mért Nagy Attila polgármester és Verasztó Sándor bizottsági tag jelenlétében

- A kivitelező cég képviseletében helyeztük el a LED-es világító testeket. Ennél a technológián a fény hullámnak a terjedelme szűkebb körben jeleneik meg, ami azt jelenti, hogy az UV, illetve az infrasugárzása a lednek nagyon alacsony. Ezáltal egyfajta éleslátást eredményez, kontrasztosabbá teszi a tárgyakat, ami a közlekedés-világításnál nagyon fontos tényező. Nem elhanyagolható, hogy a hagyományos izzókhoz képest jóval magasabb az elérhető hatásfok. A világosságot illetően pedig egy homogén fényt kapunk - tette hozzá Pataki Attila cégképviselő.

- A testület teljes mellszélességgel állt a fejlesztés mögé. A célunk az, hogy olyan közvilágítást adjunk a falunak, melyben a közlekedők jó fényviszonyok között érhetik el úti céljukat. Mivel a településnek nincs, illetve kevés a járdája, ezért az utak szélén járnak a gyalogosok, kerékpárosok. Főleg a téli, korán sötétedő időszakban fontos a jól látás. A tapasztalatok birtokában szeretnénk a település többi részét is takarékosan, de kellő fénnyel bevilágítani - zárta a gondolatsort Verasztó Sándor, a településfejlesztési bizottság tagja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!