Hírek

2014.01.16. 18:20

Újabb hatmilliárd forintot vállalt át a kormány

Dunaújváros - Balog Zoltán miniszter könnyed hangon üdvözölte a dunaújvárosiakat a csütörtök délutáni látogatásán...

Klecska Ernő

 

Dr. Galambos Dénes, Cserna Gábor, Balog Zoltán és dr. Dorkota Lajos az önkormányzati adósságátvállalásról tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Ady Géza)

Bő egy éve karácsonyi ajándékként jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy a kormány elengedi az önkormányzat adósságának egy részét. Tavaly tízmilliárd forintot hozott, most 5,84-et, tehát nagyjából hatmilliárdot... De félre a tréfával, mert...

-Érdemes komolyan beszélni az adósságkonszolidáció, hiszen az adófizetők pénzéről van szó - mondta a miniszter csütörtök délutáni dunaújvárosi látogatásakor.

Személyesen jelentette be a közgyűlési teremben a város önkormányzati, intézményi, rendvédelmi szervezeteinek vezetőinek jelenlétében, hogy a város fennmaradt adósságát is átvállalja az állam február 15-ig, megszabadítja az önkormányzatot a visszahúzó, fejlődést gátló tehertől.

Dr. Dorkota Lajos a Fidesz választókerületének elnöke bevezetőjében hangsúlyozta: tizenöt év parlamenti képviselőséggel, húsz évi önkormányzati képviselőséggel a háta mögött tisztában van azzal, milyen nehéz feladat a költségvetés összeállítása, amikor banki hitelekből lehet csak nullára hozni a mérleget. A kormányzat megszabadította az országos az IMF-hiteltől, az önkormányzatokat pedig az adósságaiktól. Tavaly Dunaújváros 17 milliárd forint tartozásállományának 65 százalékát vállalta át a kormány, most pedig a maradék 35 százalékot rendezik.

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: az 5,84 milliárd forint adósság konszolidációjáért cserébe elvárják, hogy az önkormányzat folytassa a fejlesztéseket, erősödjön meg, adjon teret a helyi vállalkozásoknak. Nulláról indulva úgy kell működtetni az intézményeket, a várost, hogy ne keletkezzenek újabb terhek.

Balog Zoltánnal egyeztet dr. Dorkota Lajos (j) és dr. Galambos Dénes, Andrási Kata miniszteri kommunikációs vezető jelenlétében (Fotó: Ady Géza)

-Dunaújváros köszönettel fogadja a segítséget, és megfelel az elvárásoknak - hangsúlyozta Cserna Gábor polgármester. Céljuk gazdaságfejlesztés élénkítése, a munkahelyteremtő cégek ide csábítása, a helyi mikró- kis- és középvállalkozások bevonása. Az egészséges életmóddal összefüggésben említette a kórházi fejlesztést, amely színvonalasabb, jobb és gyorsabb szak- és alapellátást biztosít. A korábbi évek sporthanyatlása után ma számos sportágban, fejlesztésben vagyunk érdekeltek. A Római paneltengerének rehabilitálása, a belváros átépítése, a hatalmas zöldterületeink gondozása által pedig acélvárosból végre élhetőbb, polgári várossá válik Dunaújváros a kormány segítségével.

Dr. Galambos Dénes, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője, kormánymegbízott kitekintett, a megyei és a dunaújvárosi járáson belüli adósságkonszolidációról mondott adatokat, majd beszélt a megyei közgyűlés által elfogadott területfejlesztési koncepcióról, Székesfehérvár és Dunaújváros önálló fejlesztési programjáról. Preferálják az üzemek beszállítói körének bővítését, a kutatásfejlesztést, valamint bejelentette: új fogalomként belép a várostérség is, ami nem azonos a kistérséggel.

Kiegészítésként Dorkota Lajos felhívta a figyelmet a TAO-ra ami szintén a kormány érdeme , abból sikeres pályázattal 113 milliót kaptak a helyi labdarúgók, és 87 milliót a női kézilabdázók, és említette a sportfejlesztéseket is. Kiemelte a kórházat, az országban talán már csak egyedüliként önálló főiskolát. Egy állampolgárokat is érintő bejelentéssel zárta: felkérték a hármas rezsicsökkentő munkacsoport tagjai sorába, és a programot februárban tárgyalja a parlament.

Dunaújvárost legjobban a Dunaferr érdekli ezt magától értedőként mondta csütörtökön Dorkota Lajos, aki önmagában azt is jelentős előrelépésnek tartja, hogy a tavalyi első, 3500 fős elbocsátást minimálisra szorították vissza. Ma már talán arról is beszélhet: a kormány még mindig nem adta fel, hogy visszavásárolja a vasműt. Hamarosan tárgyalnak a Magyarországra érkező tulajdonosokkal... Van remény. De többet még egyelőre nem mondhat, majd talán februárban - hangsúlyozta.

Acélvárosból végre élhetőbb, polgári várossá válik Dunaújváros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!