Hírek

2015.07.02. 15:09

A Városalapítók Egyesülete a várossá nyilvánítás 64. évfordulójára emlékeztek

Dunaújváros – A várossá nyilvánítás 64. évfordulójára emlékeztek csütörtökön a Városalapítók Egyesületének tagjai a Görbe utca 2. szám alatt található emléktáblánál.

Szabó Szabolcs

A várossá nyilvánítás 50. évfordulóján, 2001-ben helyezték el azt az emléktáblát a Görbe utca 2. szám alatt található ház Építők útja felőli oldalán, ahol évente egyszer összegyűlnek a Városalapítók Egyesületének tagjai.

A csütörtök délelőtt koszorúzással egybekötött találkozón a régi emlékek közül is jó párat felelevenítettek az egyesület tagjai és meghívott vendégek.

Fotó: Zsedrovits Enikő

Ha fellapozzuk a történelemkönyveket, a Dunaújváros/Sztálinváros bejegyzésnél a következőket találjuk: A Minisztertanács 1949 decemberében döntött a mohácsi munkák beszüntetéséről és a dunapentelei kohászati kombinát megépítéséről. Az első ötéves terv legjelentősebb beruházása minden szempontból feltétlen elsőbbséget élvezett, megvalósítására négymilliárd forint állt rendelkezésre. A munka hatalmas lendülettel és lelkesedéssel, bár időnként szervezetlenül haladt, ráadásul a fejlett műszaki színvonalra és a munkások szocialista öntudatára alapozva a határidőket is képtelenül rövidre szabták. Az építők helyzetét az sem könnyítette meg, hogy a fejlődő építőipar minden új kísérletét itt próbálták ki, s ezek között számos olyan akadt, amely nem a várt eredménnyel járt. Az erőfeszítések nyomán aztán mégis előbújtak az első házsorok. Dunapentelét 1951. április 29-én nyilvánították városnak, s május 18-án megalakult az első képviselőtestülete, a városi tanács .

A várossá nyilvánítás 64. évfordulójára emlékeztek tegnap délelőtt a Görbe utca 2. szám alatti épület oldalfalán található márványtáblánál a Városalapítók Egyesületének tagjai.

Az ünnepségen elsőként Gombos István, a város humán ügyekért felelős alpolgármester szólt a megjelentekhez.

- Köszönettel tartozunk a város alapítóinak és építőinek, akik évtizedek kemény munkájával egy élhető várost teremtettek számunkra. A mi kötelességünk, hogy tovább építsük, fejlesszük ezt a várost, hogy gyermekeink és unokáink is egy szerethető városban élhessenek.

Az egyesület részéről Kovács Ferencé adta át a Városalapítók üzenetét:

- Legyünk büszkék erre a városra, amelyet szorgos emberek építettek rengeteg munkával és erőfeszítéssel. Legyünk büszkék erre a városra, amely ma is számos lehetőséget kínál az itt élőknek, gondoljunk csak természeti értékeinkre, a varázslatos Duna-partra, vagy az oktatási és kulturális intézményekre, sportolási, kikapcsolódási lehetőségekre.

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták az emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!