Hírek

2014.05.14. 17:00

Tisztelet és köszönet a városalapítóknak!

A város önkormányzata és Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete közösen emlékezett szerdán a várossá nyilvánítás 63. évfordulójára a Görbe utcai emléktáblánál.

Szabó Szabolcs

– Köszönettel tartozunk azoknak, akik ezt a város felépítették és élhetővé tették. Büszkék vagyunk Dunaújváros alapítóira és építőire, akik hosszú évtizedeken keresztül keményen dolgoztak azért, hogy ez egy dinamikusan fejlődő település legyen. Az ő munkájuk számunkra példaértékű és arra bíztat minden dunaújvárosit, hogy a jövőben is tegyen meg mindent e városért – fogalmazott a Görbe utcai emléktáblánál Gombos István, Dunaújváros humán ügyekért alpolgármestere a szerdai ünnepélyes koszorúzáson.

Dunaújváros Alapítóinak Egyesületének elnöke, Szabadi Imre is köszöntötte a jelenlévőket és kifejtette, hogy évről évre minden dunaújvárosi lokálpatriótának fontos megemlékeznie a várossá nyilvánítás évfordulójáról.

A zord, csapadékos idő ellenére a szerdai koszorúzáson a városalapítok közül is sokan vettek részt.

A hivatalos ünnepség után a városalapítók egyesületének tagjai emlékeztek a városépítés első évtizedeire.

– Bár már sajnos sokan nem élnek azok közül, akik elkezdték a város és a vasmű építését, bizonyára vagyunk páran, akik emlékeznek még a hőskorra. Bizony volt olyan, hogy a rohamtempóban végzett aszfaltozás miatt egy-egy cipő beleragadt a leendő járdába és a cipő nyoma évtizedekre bennemaradt az aszfaltba. Emlékszünk még a Vidámparkba töltött kellemes délutánokra, a titkos házibulikra és arra, amikor 1966-ba a Kohász focicsapata feljutott az NB I.-be – fogalmazott visszaemlékezésében Kóbor Etelka.

Számos régi történetet felelevenítettek szerdán az ünneplők

A kezdetekről mesélt Dr. Bakos Károly is.

– 1949 végén egyszer csak megjelentek édesapám műhelyébe a tervezők elkezdik a felméréseket. Mi penteleiek nem is sejtettük miről is van szó, ám mivel akkor munka nélküli ügyvédjelölt voltam, így jelentkeztem napszámosnak, hát így kerültem az első között a városépítők közé, amire máig nagyon büszke vagyok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!