Hírek

2013.10.06. 14:55

Tisztelgés a falualapító(k) előtt

Mezőfalva - A szombat délutáni zenei eseményen ezúttal a házigazda Mezőfalvi Nőikar előadása érdemelte ki a rendezvény díját, a Dréta Antal emlékplakettet!

Horváth László

Az V. alkalommal megrendezett Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozón négy település kórusai adtak randevút egymásnak, ezúttal is igazi zenei csemegét tálalva hallgatóságukak. Előadásukban többek között Kodály, Cselnokov, Vodnansky, Karai József és Bárdos Lajos művek is szerepeltek.

A mezőfalvi Magyarok Nagyasszonya római katolikus templom felszentelésének évfordulójára alapított Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozón négy kiváló együttes fellépésével tisztelegtek a falualapító emléke előtt. Elsőként a Mezőfalvi Nőikar adott ízelítőt egyházzenei művekből, majd a szomszéd település, a Nagyvenyimi Nőikar

előadása következett. Harmadikként Fejér megye zenei életének egyik meghatározó szereplőjét a dunaújvárosi Viadana Kamarakórust üdvözölhettük. A koncert zárásául pedig Székesfehérvár kitűnő együttesét a Vox Mirabilis Vegyeskart hallgathatták a műfaj kedvelői. A találkozó ahogy az elnevezésből is kitűnik nem verseny, azonban a kórusok teljesítményéről minden alkalommal szakmai zsűri mond véleményt. Az idei bírálók: Nemesné Tichy Rita a Mezőfalvi Nőikar alapító karnagya, Pocsai Mária a Széchenyi István Gimnázium vegyeskarának karnagya, a zsűri elnöke, és Könyves Ágnes a BonaVox Nőikar karnagya voltak.

Amíg az értékelés elkészült, addig a mezőfalvi általános iskola két, művészetoktatásban résztvevő növendéke nyújtott szép perceket, valamint Dékány Sixtus zirci fő-apát ismertette a falualapító Dréta Antal munkásságát. Beszédéből kitűnt, hogy a zene igen közel áll a zirci ciszterekhez, hiszen közülük többen is játszanak hangszeren, valamint az éneklés szerves részét képezi életüknek.

A közvetlen és humoros pillanatokat is felidéző ismertetőt követően megszületett a döntés: 2013-ban négy év áldozatos munkájának köszönhetően a Mezőfalvi Nőikar őrizheti egy éven át a koncertsorozat emlékplakettjét.

A találkozó nyilvános részének zárásául a résztvevő együttesek ezúttal is közös énekléssel tisztelegtek Dréta Antal emlékművénél.

A búcsúzás előtt a résztvevő kórusokat ízletes vacsorával látta vendégül a házigazda Mezőfalvi Nőikar. Jövőre visszavárják partnereiket, szeretnék továbbvinni a Dréta Antal kórustalálkozót!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!