Hírek

2015.10.30. 19:53

Tito és az uralkodók kincse

Dunaújváros - Óriási érdeklődés kíséretében nyitották meg a múzeum talán legérdekesebb tárlatát pénteken este.

Pekarek János

Ha lehetne, akkor én a kambodzsai faltöredéket kérném ajándékba, az időszámításunk előtti IX-XII. században épült Angkor Thom település Preath Pithu templomának falából, amin egy apsarasa , azaz táncos látható: Norodom Szihanuk herceg ajándékát 1968-ból...

Vagy inkább az eredeti görög harci sisakot, az ókori Korinthoszból, I. Pál görög király és Frederika királyné athéni ajándékát, 1955-ből?

Magam sem tudom. Az biztos, hogy egyikkel sem lennének többé anyagi gondjaim ha képes lennék megszabadulni tőlük!

Az Uralkodói ajándékok című kiállításnak még e két tárgyon kívül is szemkápráztató darabjai vannak. Ötvösművészeti remekek, brilliánsoktól csillogó kitüntetések, feltűnően sok cigarettatartó doboz, szelence és tárca, porcelánok, sok ezüstnemű s a Négus, Hailé Szelasszié asztali írókészlete, ébenfából, ami az etióp császári trónt ábrázolja, kicsinyítve.

A koronás fők által Titónak ajándékozott holmik először láthatók Szerbián kívül - és csakis Dunaújvárosban!

A páratlan kiállítást október 30-án, pénteken este öt órakor nyitotta meg az Intercisa Múzeum második emeleti helyiségében Rade Drobac, Szerbia rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete. A megnyitón beszédet mondott Cserna Gábor dunaújvárosi polgármester. Ott volt a szerbiai Zombor polgármestere is: Belgrádon kívül először ott mutatták be a kincsek egy részét.

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója (nagymértékben az ő személyes kapcsolatainak köszönhető a tárlat létrejötte) bevezetőjében utalt arra, hogy egyrészt a hatalmas menekültáradat késleltette a tárlat megszervezését, majd az anyagi nehézségek, mivel a parádés tárgyakat őrizni, biztosítani is kell. A pénzt a dunaújvárosi önkormányzat egészítette ki Farkas Lajos nem árulta el, hogy mennyivel... Neda Knezevic, a belgrád múzeum igazgatója azt mondta: eddig 55 ezer ember látta ezeket a kincseket a szerb fővárosban, Tito rezidenciáján.

Cserna Gábor, a város polgármestere beszédében két okból is lenyűgözőnek nevezte a tárlatot. Először, mert az ajándékok mindegyike műkincs. A másik ok pedig Tito személyiségében keresendő. Felidézte, hogy halála után sokféleképpen értékelték Tito személyét, politikáját, az egyszerű emberek viszont más véleményt is megfogalmaznak: Titót mindenki szerette! A polgármester külön megköszönte Nagy Zoltán dunaújvárosi rendőrkapitánynak a kincsek őrzésében vállalt rendőri szerepet.

Rade Drobac, Szerbia budapesti nagykövete megnyitójában felidézte, hogy ő személyesen is ott volt Tito 1980-as temetésén, Belgrádban, mint fiatal, pályakezdő diplomata. Érzékelte a nép szomorúságát, és a rangos vendégseregen látta, hogy Jugoszlávia az időben nagy ország volt. Akkora, hogy most hat országgá lett. Az akkor szerzett barátságok pedig ma is nagyon sokat segítenek Szerbiának. Tito elismert személyiség volt, ezt bizonyítják az itt kiállított ajándékok is, jegyezte meg a nagykövet.

A tárlat megnyitója hatalmas tömeget vonzott a múzeumba. Ne maradjanak le!

Szerintem

Tudom én, hogy a diplomáciai mosoly nem feltétlenül az örömről szól. Tehát az ajándék sem a mindenekfeletti nagyrabecsülés kifejezése. Inkább szól annak, hogy nekem vagy nekünk ilyen vagy olyan érdekeink vannak arrafelé, ahol te is élsz, és emiatt nem akarlak megsérteni pedig ritka nagy disznónak tartalak...

Tito diplomáciai ajándékai is effélék lehetnek. Ugyanakkor mégis csak van valamiféle perverzió abban, hogy egy magát nyíltan és büszkén kommunistának nevező politikus hajbókol koronát viselő emberek trónusa előtt. Még akkor is, ha viszonozza ajándékait.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!