Hírek

2016.06.21. 15:15

10 éve adták át az M6-os autópálya Érdi-tető és Dunaújváros közötti szakaszát

Iváncsa - 2006. június 11-én helyezték forgalomba az M6-os autópálya első szakaszát, amely az Érdi-tető és Dunaújváros között épült meg PPP-konstrukcióban. Kedden az iváncsai mérnökségen rendeztek ünnepséget a jubileum alkalmából.

Gallai Péter

Az összejövetelen jelen voltak a térség polgármesterei, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Közlekedési Koordinációs Központ, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat képviselői, valamint a koncessziós társaság és az üzemeltetést végző cég vezetői, munkatársai. Ugyanis az építés mellett, ami 482 millió euróba került és 2004-ben kezdődött, az üzemeltetés és a karbantartás a szerződés szerint 2026-ig a koncessziós társaság feladata. Ezért pedig az állam meghatározott összeget fizet.

A kistraktor verseny egyik indulója, a Magyar Közút Nzrt. dunaújvárosi mérnökségének vezetője, Soltész Gyula

Elsőként Belle Örs, az M6 Duna Autópálya Koncessziós Zrt. igazgatósági tagja és egyben műszaki igazgatója köszöntötte a megjelenteket, s elmondta, minden olyan partnert meghívtak erre az eseményre, akikkel az egy évtized során együttműködtek. Méghozzá kiválóan. Ezen felül komolyabb probléma nélkül telt el ez az időszak - hangsúlyozta. Majd Faragó Péter, a sztrádát üzemeltető M6 Duna Intertoll Zrt. vezérigazgatója mondott rövid köszöntőt. - Nyugodtan mondhatom, remekül működik ez a csapat, tíz év hosszú idő, de sikeresen teljesítettük a feladatokat - tette hozzá a rövidre tervezett protokoll során. Utána kötetlen formában a vendégek megnézhették a mérnökség valamennyi járművét, totót is kitölthettek - a kérdések természetesen az M6-oshoz kapcsolódtak -, majd kistraktor versennyel is készültek a szervezők. A jelentkezők az időmérő edzés után a futamon mérhették össze tudásukat a kijelölt pályán.

A beszélgetések során abban mindenki egyetértett, hogy egy sztráda egyrészt gazdasági fellendülést hoz az adott térségbe, ezen felül sokkal biztonságosabb közlekedést is. Utóbbit erősítette meg lapunk kérdésére Reszegi Imre, a dunaújvárosi mentőállomás vezetője is.

- Tizenöt esztendeje dolgozom a mentőknél, ezen idő alatt nem volt a 6-os főútnak olyan kilométerszelvénye, ahol ne történt volna halálos baleset. Ezeknek a száma radikálisan lecsökkent az M6-os sztráda átadásával. Az autópályán pedig tíz év alatt nem történt annyi, mint a régi úton egy nap alatt. Ez nálunk rettenetesen fontos indikátor. A másik fontos dolog ami a munkánkat nagyban segíti, hogy sokkal hamarabb érünk oda a helyszínekre a gyorsforgalmi utat használva számos hozzánk tartozó ám távolabb található településre. Ilyen például Előszállás, Daruszentmiklós, vagy adott esetben Ercsi. Emellett a dunaújvárosi kórházból bármelyik budapesti kórházba a szállítás, mondjuk egy szívkatéterezésre, szintén lerövidült, nem is kevéssel, húsz-harminc perccel. S amikor nálunk akár perceken is múlhat egy beteg élete, ezek bizony nagyon fontos tényezők - zárta gondolatait.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!