Hírek

2015.12.10. 14:55

12 gombóc Luca napján - Hagyományőrző nap várta a Széchenyi gimnázium tanulóit

Dunaújváros - Ebben az évben a Széchenyi István Gimnázium már a harmadik hagyományőrző délutánját tartotta. Ismét remek programok várják a diákok. Luca napi feladványok.

Munkácsi Réka

Szeptemberben a szüreti mulatság, novemberben a Szent Mártonhoz kötődő liba nap, decemberben pedig a Luca nap hagyományait elevenítették fel a széchenyisek. A gimnázium aulájában még mindig megtekinthető a pentelei tárgyakból összeállított kiállítás mellett számtalan, a télhez és a karácsonyhoz kapcsolódó játékos feladattal és előadással múlatták az időt a tanulók.

Munkában a Mikulások - izgalmas kézműves feladványokkal is találkoztak a széchenyisek

A péntek délelőtti Mikulás-kupán sportvetélkedők és tréfás feladatok várták a résztvevőket, délután pedig műsort adtak elő fiúk és lányok, a Lucázás hagyományait elevenítették fel, majd Betlehemi játékokat és regösénekeket is kántáltak a fiatalok Szuprics Tamás és Pocsai Mária felkészítésével. A műsor része volt egy mezőföldi táncbemutató, majd a fellépők és közönségük együtt énekelték el a Gymes együttes Ifjú szívekben élek című karácsonyi dalát. A népszokások szerint, december 13-án kezdték el faragni a Luca-széket, melyet úgy kellett készíteni, hogy minden nap csak egyetlen műveletet szabadott rajta elvégezni, szentestére viszont el kellett vele készülni. Majd az éjféli misére magukkal vitték az emberek, és ha ráálltak, meglátták a boszorkányokat. A lányok Luca napon 12 gombócot főztek. Mindegyikbe egy férfi nevét rejtették, és amelyik gombóc legelőször a víz felszínére jött, megmondta ki lesz a férjük. Ilyen, és ezekhez hasonló hiedelmek kapcsolódnak a Luca naphoz, amiket mára már lehet, hogy nem is ismerünk. A gimnázium viszont igyekszik visszahozni és megismertetni ezeket a szokásokat a gyerekekkel.

A 9.E osztály sok izgalmas feladattal készült a kis gimiseknek, elsősorban adventi koszorú készítéssel, mézeskalács díszítéssel, népi játékokkal, de elrejtett puzzle darabokat is meg kellett keresni és összeilleszteni, karácsonyi filmeket és népviseletet felismerni és totót kitölteni a pentelei betlehemi játék alapján.

E napon tartották a Bolyai matematika versenyt is az iskolában, ahol a tanulók összemérhették tudásukat, a végzősök pedig az eheti szalagavató ünnepségre lázasan készülődve próbálták táncokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!