Hírek

2016.05.03. 16:40

Tizenkétezer palacsinta sült a főpróbán

Dunaföldvár - Hat óra alatt tizenkétezer palacsintát sütöttek Dunaföldváron a Guinness-rekorddöntési kísérlet vasárnapi főpróbáján a Duna-parti majálison.

L. Mészáros Irma

Mint lapunkban már beszámoltunk, lelkes helyiek arra vállalkoztak, hogy szeptemberben huszonnégy óra alatt negyvenezer palacsintát sütnek. Ennek tartották május elsején a főpróbáját.

Horváth Irén volt az ötletgazda, s Dunaföldvár önkormányzata, Horváth Zsolt polgármester, valamint a Szülők Szervezete a kezdeményezés mellé állt. A főszervezők stábját Gurics Annamária, Dobrovicsné Nagy Rita, Lókiné Zsóri Gabriella, Kutiné Péter Ilona alkotta, de megmozdultak Dunaföldvár közösségei, sőt a környező települések is. A helyieken kívül érkeztek segítők többek között Pécsről, Pálfáról, Szigetszentmiklósról és Dunaújvárosból.

A terv szerint hat óra alatt tízezer palacsintát akartak sütni, de a lendület és a lelkesedés akkora volt, hogy 16 órakor 12 ezernél állították le az akciót.

A receptúra adatai is árulkodók: 275 kg liszt, 10 kg tojáspor, 20 kg tejpor, 70 kg kakaópor, 5 kg fahéj és közel 100 kg lekvár fogyott.

Negyven gáztűzhelyen forogtak a palacsintasütők. Sokan négy sütővel készítették sokak kedvelt édességét. Itt-ott profi módon a levegőbe repültek a palacsinták. A nap során kétszáz körül volt a segítők száma: részt vettek a földvári civil egyesületek, klubok tagjai, tűzoltók és polgárőrök, cserkészek és nyugdíjasok, énekkarosok és íjászok, táncosok és sportolók, pedagógusok, szülők és diákok. De csatlakoztak dunaújvárosiak is: az Esőemberek szüleinek egyesülete, az Útkeresés Segítő Szolgálatának munkatársai. Természetesen nemcsak sütni kellett, hanem számolni, tölteni, szállítani és széthordani, kínálni. Ingyen kapta mindenki a helyszínen, helyiek és átutazók, de vittek a szociális otthonokba, a hajléktalanoknak is. Adományokat a helyszínen szívesen fogadtak.

A bioetanol üzem, a városközponti élelmiszerüzlet mellett sok-sok helyi és környékbeli kisvállalkozó és magánszemély támogatta anyagilag a programot. Nagyon köszönik a szervezők az előkészítésben és a helyszínen résztvevők munkáját és a támogatásokat. Külön kiemelik Márton József és Süveges László gázszerelőket, akik megmentői voltak a rendezvénynek, hiszen a gáztűzhelyek ellenőrzésével és javításával rendkívül nagy szolgálatot tettek.

A jó hangulatú főpróba után a földvári szervezők bizakodóak: szeptemberben huszonnégy óra alatt meglesz a negyvenezer palacsinta. Ezzel a kevermesiek 2014 májusában felállított 36065 darabos Guinness-rekordját akarják megdönteni.

A földváriaknak egy alkalommal már sikerült csúcsot felállítani. 2004-ben a település irányítószámának megfelelő, azaz 7020 adag dunaföldvári zöldséglevest készítettek, amelyet húsgombóccal, kenyércipóban tálaltak az embereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!