Hírek

2013.08.11. 16:27

Tizennégy csapat a kisapostagi halászlérangadón

Kisapostag – Felkészült halléfőző csapatok versengtek szombaton, a kisapostagi mustrán. Mindenki másképp csinálja.

Szabó Szabolcs

– Nagyon finoman kell bánni a piros arannyal, mert sok mellékanyag van benne, amelyeket bizony kiérezni a halászlében is. A legjobb, ha mindezeket elhagyjuk és csak a természetes alapanyagokra építünk – mondja bírálat közben Németh József, a kisapostagi halléfőző találkozó zsűrielnöke, akiről érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság Venesz-díjas elnöke is egyben. A kisapostagi halászlérandevú másik ízgondnoka nem más, mint Bene Sándor mesterszakács, az I. Magyar Fehérasztal Lovagrend lovagja.

Lassan dél, ebédidő, így a szombati kisapostagi halászléfőző versenyre nevezett csapatok már kezdik hordani az kiváló finomságokat a szigorú, ám baráti tanácsokat bátran osztogató zsűri elé. A kóstolás közben a település polgármesterét, Nagy Attilát kérdezzük, aki maga is halléfőző.
– Összesen tizennégy csapat jelentkezett a felhívásra és több mint száz kiló halat osztottunk ki a nevezők között. Természetesen sokan hoztak még halat, hiszen ilyen megkötés nincs. Érkeztek hozzánk Dunaújvárosból, Soltról, és Apostagról is, és büszkén mondhatom, hogy a helyiek is nagyon készültek már a megmérettetésre.


A polgármesteri bevezető után a bográcsok mellett szorgoskodó csapatoknál is jártunk.– Természetesen van titka a halászlének, a készítőknek gyakran kell a pálinkás üveg felé fordulniuk, és akkor nem lehet baj – mondják a rutinos versenyzőnek számító Apostagi Sikoly névre hallgató csapat tagjai. Néhány házzal odébb már a helyi nőegylet vereslő bográcsába nézünk bele, itt Kocsisné Kati üdvözöl és közli, hogy idén tizennégy kiló halból fő az egyleti klasszikus halászlé. Hogy mi is a követendő alaprecept, abban nincs megegyezés. Van, aki a dunaira esküszik, mások a tiszai főzési módszertant gyakorolják.

A zsűri szerint hazánkban összesen közel 800 (!) halászléreceptet tartanak számon. Illendő mindegyiket legalább egyszer kipróbálni...

A kisapostagi halrandevú végeredménye: a vándorkupát nyerte az Apostagi Sikoly csapata, mellettük Arany minősítést kapott: a Szuper-Mol és Közöshivatal főzőegysége. Ezüsttel zárt: az Egyszerűen Béláim, a Nőegylet és a Kisapsotagi Baráti Kör. Bronz elismerést kapott: a Duna Gyöngye, a Csaba Gyöngye és a Farkasfalka. Különdíjat érdemelt harcsa-kecseke pörköltjéért a Duna Gyöngye csapata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!