Hírek

2013.10.29. 20:00

A dunaújvárosi tűzoltóparancsnok nem csak hivatásának szenteli idejét

Dunaújváros - A tűzoltóparancsnoki beosztásban az elérhető legmagasabb rangot, az alezredesit kapta meg soron kívül Orosz Csaba, aki a hivatása mellett nagyon hisz az önkéntesség erejében, az értékteremtésben.

Gallai Péter

Orosz Csaba alezredes a laktanyán kívül is számos közösségi program aktív szervezője (Fotó: Ónodi Zoltán)

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság dunaújvárosi hivatásos tűzoltóparancsnokságának vezetője azt mondja, az elismerés váratlanül érkezett, amire felettesei terjesztették fel.

- Természetesen örülök neki, de ez az egész állomány érdeme is, hiszen egy jó csapattal dolgozhatok együtt. Akik remekül végzik a munkájukat, enélkül engem sem léptetnek elő. Parancsnokként amiben tudom, segítem őket, például abban, hogy a laktanyai szabadidő eltöltése amikor nincs kiképzés , minél jobb legyen. Ezért szépítjük az edzőtermet, önerőből építettünk egy pizzasütő kemencét, ami csapatépítésnek is kiváló volt.

Ám nem csak munkahelyén fontos a közösség Orosz Csabának, számos önkéntes programban vállal szerepet, a teljesség igénye nélkül: két rozzant pingpongasztallal indulva, terepasztalt építettek iskolásokkal a laktanyában, megálmodója és mozgatórugója volt az Ability Park létrejöttének, a HUNOR önkéntes mentőszervezet tagja, amihez már négy újvárosi kollégája is csatlakozott. A diákokkal való foglalkozás még friss dolog, lelkesítő, igenis érdemes velük foglalkozni. A terepasztalhoz semmink nem volt, megcsináltuk, a park is elkészült, ezek bizonyítják, hogy nem úgy kell hozzáállni a dolgokhoz: miként nem lehet... Tervek folyamatosan vannak, az egyik, hogy tavasszal felújítanánk az erdei tornapályát, ebben is számítunk a gyerekekre. Persze ennek részeként megismerkednek a tűzoltósággal, az is cél, hogy bemutassuk miként működünk, élünk. Ki tudja, lehet a következő parancsnok van közöttük...

Az alezredes a hivatalos elismerés mellett nem felejtette el megemlíteni az emberekét sem, ami talán a legfontosabb. A fiúk közül mindenkiről tudják a lakhelyén mivel foglalkozik, valahol büszkék rájuk. Amikor tehetem, én is ott vagyok a tűzvonalban, oltjuk a lángokat, mentjük az embereket. A hírekben elsősorban a tragédiák szerepelnek, de nekünk az apró sikerek is fontosak, ami viszont már nem szerepel közöttük. Amikor például kiszabadítunk valakit az autójából, bizony van, hogy egy nagyot ordít a csapat: sikerült!

Orosz Csaba tizennyolc éve beosztott tűzoltóként szerelt fel a dunaújvárosi tűzoltóságra, később szolgálatparancsnok-helyettesnek, majd szolgálatparancsnoknak nevezték ki. Közel négy éven át vezette a tűzoltási és műszaki mentési osztályt, 2012. április 1-jétől a katasztrófavédelem Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának parancsnoka, emellett 2012 tavaszától a HUNOR Mentőszervezet egyik csoportjának vezetője. Idén Dunaújváros Közbiztonságáért díjat is kapott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!