Hírek

2013.10.28. 16:40

Nagyvenyim és Egeres - 10 éves a partnerkapcsolat

Nagyvenyim - Szoros baráti szálak alakultak ki az elmúlt tíz évben a nagyvenyimiek és az egeresi partnertelepüléshez tartozó szórvány falvakban, Inaktelkén és Mákófalván lakók között. Idén ünnepelik a jubileumot.

Körmendi Erzsébet

Nagyvenyim és Egeres vezetői 2003. november 27-én írták alá a partnerkapcsolati okmányt. A 10 éves évfordulót szeretnék erdélyi barátaikkal közösen, méltó módon megünnepelni november második hétvégéjén.

A jeles eseményre nagyobb létszámú küldöttség érkezik november 8-án, pénteken délután Inaktelkéről és Mákófalváról Nagyvenyimre. A vendég venyimi családoknál lesznek elszállásolva. Sokan ismerőshöz érkeznek, hiszen az elmúlt években szoros barátságok alakultak ki a települések lakói között.

Mákófalváról sportolók is érkeznek, akik a Nagyvenyim Sportegyesület vendégei lesznek, hogy viszonozzák sportolók nyári látogatását. A rendezvényhez kapcsolódóan barátságos futballmérkőzés is lesz a mákófalvi és a nagyvenyimi csapat között szombaton 14 órakor a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében.

Both György Egeres, Kegyes Lászlóné Nagyvenyim alpolgármester fát ültetett a mákófalvi óvoda és iskola udvarán a nyáron

A partnerkapcsolati hétvége eseményei között ünnepi képviselőtestületi ülés is lesz, november 9-én 11 órakor a községháza tanácskozótermében. E rendezvényen részt vesznek mindazok, akik annak idején lerakták partnerkapcsolat alapköveit. Így jelen lesz Fekete P.P. János, Egeres akkori polgármestere, későbbi alpolgármestere és Rauf Pál nyugalmazott polgármester is. Az Egereshez tartozó szórvány települések is fontos építőkövei a kapcsolatnak, amelyért nagyon sokat tett néhai Jánosi Lóránt inaktelki tiszteletes.

- A képviselőtestületi ülésen, valamint a szombaton tartandó házaspárok köszöntésén ünnepeljük közösen az erdélyi településeken élők és a nagyvenyimiek között kialakult barátságot, az önkormányzatok közötti erős partneri viszonyt - mondja Szabóné Lőrincz Ilona polgármester, aki nagyra értékeli a települések, a határainkon túli magyarok szoros barátságot.

Nagyvenyim és Egeres között annál is inkább különleges a kapcsolat, mert nem a központi településsel, hanem a hozzá tartozó magyarok lakta szorvány falvakkal, Inaktelkével, Mákófalvával alakult ki napias szintű együttműködés. A venyimi elöljárók minden december elején Mikulás ajándékokat játékokat, édességeket visznek az inaktelki, a mákófalvi és a bogártelki óvodába, iskolába. Rendszeresen részt vesznek az ottani falunapokon, egyházi és közösségi ünnepeken, segítették az inaktelkieket például a kultúrotthonuk helyreállításában. Idén nyáron Mákófalva első falunapjára is örömmel fogadták el meghívást, és nem is mentek üres kézzel: e jeles alkalomból fákat ültettek, amelyek emlékeztetik az ott élőket a magyarországi barátokra, ismerősökre. Valamint a partnerkapcsolatra, amelynek jubileumát idén ünnepelik meg közösen.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!