Hírek

2013.10.13. 17:15

Több generáció a Viadanában

Dunaújváros - Legutóbb Mezőfalván, az V. Dréta Antal Egyházzenei kórustalálkozón lépett fel a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Viadana Kamarakórusa.

Szabó Szabolcs

A laikus szemlélő feltételezné, hogy az október eleji időpont összefügg a Zene Világnapjával. De nem. Intézményi szinten Dunaújváros ezúttal sem tisztelgett a zene előtt. Kurucz Gergely karnagyot faggattuk.

- A Viadana Kamarakórus miért nem lépett fel a jeles ünnepen?

- Felléptünk volna, ha van rendezvény, de már jó ideje nincs ilyen a városban. Iskolai szinten, óvodákban megünneplik, azt tudom, de azokra senki nem gondol, akik nincsenek a közoktatás keretein belül. Összevetésként egy érdekes példa: Tamásiban, ami egy nem túl nagy tolnai település, október elsején két hangverseny is volt.

- Nem fontos a zenei nevelés?

- Nem. Én azt érzem, hogy most nincs gazdája a város zenei életének. A városvezetés részéről sincs szerintem erre igény, intézményi szinten valahogy kiestünk.

- A város lakóinak?

- Nem tudom. A tapasztalatom az, hogy amikor voltak ilyen nagyrendezvények, arra volt igény. Éveken át csináltuk például Bíróné Tósaki Kingával a Zeneünnepet a városban, többnyire kétnapos nagy dzsemborit a Zenei Világnap alkalmából. Pénteken bevontuk az iskolákat, szombaton nagy kórusgála volt, előadások országos hírű muzsikusokkal, operafilmet vetítettünk a Dózsa Moziban. Azok a rendezvények telt házzal zajlottak, százakat meg lehetett mozgatni.

- Jó pár évvel ezelőtt keményen ostorozta az általános iskolai zeneoktatást, ehhez képest most csak ők emlékeztek meg.

- Igen. Ilyen az élet. Nehéz erre mit mondani, annyiféle szegmense van ennek a történetnek...

- Nem gondolja, hogy hatalmas felelőssége van a kórusoknak abban, hogy megismertessék, megszerettessék a zenét minél szélesebb rétegekkel?

- Óriási felelőssége van. Ez nem is kérdés.

- Akkor miért nem tesznek valamit? Miért nem járnak például iskolákba ki?

-  Ennek prózai oka van. Mivel a tagok nagy része nem él a városban, próbákat is csak hétvégén tudunk tartani. Hétköznap délelőttre képtelenség összehozni a csapatot.

- Elégedett a Viadana mostani állapotával?

- Igen.

- Ezek szerint utánpótlás van - vagy ez már az ön munkájának köszönhető?

- Nagyon nehéz kérdés ez. Olyan állapot szerintem soha nem lesz a Viadanában, de más kórusokban sem, hogy mindig minden tökéletes legyen. Most különösebb gondjaink nincsenek az utánpótlást illetően, de nem biztos, hogy csak annak köszönhetően, hogy minden nagyon klasszul működik a magyar zeneoktatásban - és ezt nem szűkíteném le Dunaújvárosra - , hanem történt egy nagyon érdekes változás a kórusban. Most már nem csak egy generáció alkotja a Viadanát, hanem több generáció él és dolgozik remekül együtt, egymás mellett. A legfiatalabb kórustagunk tizenhét éves, de nála lényegesen idősebb tagja is van az együttesnek.

- Minket a fiatalok fiatalítanak, ugyanakkor ők is tanulhatnak tőlünk, idősebbektől a zenén túl is. Már behozzák, hívják egymást a fiatalok az együttesbe. Vagyunk páran középiskolai tanárok is a kórusban, így mi személyesen is meg tudjuk szólítani a gyerekeket . Régen - nem véletlenül mondtam a magamét - azért ez nem volt így. Másrészt az elmúlt pár évben nem csak a Széchenyi gimnáziumban, de más dunaújvárosi középiskolákban is megjelentek nagyon jó középiskolai kórusok, talán egy picit a Viadanának, vagy a Vegyeskarnak köszönhetően is. A bánkiban Ujházy Krisztina például nagyon komolyan veszi a munkát, a Rudasban Kókai Lénárd kórust alapított. Ezek a középiskolai kórusok nagyon régóta komoly bázisát jelentik a Viadana utánpótlásának.

-  Lassan kinövik a kamarakórus létszámát.

- Azt semmiképpen nem szeretném, hogy ezt a huszonöt fős limitet túllépjük. De nem baj, hogy ilyen sokan vagyunk, ez a magas létszám többnyire biztosítja azt, hogy bármikor stabilan ki tud állni az együttes koncertezni.

-  Most mire készülnek?

- A jövő héten Alsóörsön lesz egy fellépésünk. Ez egy nagyon kedves felkérés, a településhez kötődő művészekkel szerepelünk egy könyvbemutatón. Hívtak Gántra, Dunaújvárosban is lesz fellépésünk, a zirci főapát, Dékány Sixtus meghívott minket a Zirci Apátságba egy önálló koncertre. Él a salzburgi kapcsolat, napi kapcsolatban vagyunk az alandiakkal, és körvonalazódni látszik jövőre egy osztrák turné, de nem csak a salzburgi dómban, hanem más osztrák zenei központokban is fellépünk a tervek szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!