Hírek

2017.03.02. 22:00

Huszonöt új kamerával bővül a városi térfigyelő rendszer

Dunaújváros - A jelenlegi 35 helyett az év végére már 60, a rendőrséghez bekötött térfigyelő kamera segíti majd a bűnüldöző szervek munkáját. A fejlesztés első ütemével várhatóan június elejére végeznek a szakemberek.

Szabó Szabolcs

- A februári közgyűlésen elfogadott idei költségvetés szerint két ütemben bővül majd a helyi térfigyelő rendszer, összesen 25 kamerával - mondta el megkeresésünkre Lőrinczi Konrád képviselő, az önkormányzat közbiztonsági és társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke, aki a fejlesztés hátteréről is beszélt lapunknak:

Lőrinczi Konrád képviselő, az önkormányzat közbiztonsági és társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke szerint az idei plusz 25 kamera jelentősen segíti majd a bűnüldöző szervek mindennapi munkáját

- A térfigyelő rendszer a közbiztonság egy fontos eleme. Korábban is folyamatosan egyeztettünk a rendőrség illetékes szakembereivel, és gyakorlatilag mindegyik városrészből érkeztek lakossági észrevételek, javaslatok, hogy hol és miként lenne érdemes bővítenünk a rendszert, amely az aktív rendőri jelenlét mellett kiemelt szerepet játszik a közbiztonság megerősítésében - ezt statisztikai adatok bizonyítják, másrészt erősíti a polgárok szubjektív biztonságérzetét is. Ezen információk alapján állítottuk össze a fejlesztési tervet. Az első ütemben 12 kamerával bővítjük a rendszert, ehhez jön még egy kamera, amelyet a Széchenyi téren (korábbi nevén: Gorkij téren) helyezünk majd el. A következő ütem, amely 13 kamerát tartalmaz várhatóan az év végéig készül el, így összesen 60 darab dolgozik majd városszerte.

Fotó: Ady Géza

A képviselőtől arra is kíváncsiak voltunk, eddig miként vizsgázott a városi térfigyelő rendszer?

- A pontos kimutatásokért a rendőrséget érdemes felkeresni. A már említett egyeztetések során kiderült, hogy az utóbbi években is számtalan bűneset felderítésében és nyomozati eljárásban segítette a rendőrök munkáját a kamerarendszer. Emellett visszatartó erővel is bír, bizonyított, hogy ahol működnek a kamerák, csökkent a bűnesetek és a szabálysértések száma. Ezt tapasztalják a városlakók is, ezért kérték, hogy bővítsük a rendszert. E két ütemben megvalósuló fejlesztéssel elérjük a jelenlegi rendszer maximális kapacitását. E felett már más jellegű technikai beruházás is szükséges a további bővítésre. Egy másik út, hogy a központi rendszerbe nem bekötve, de önállóan működő kamerákat szerelhetünk fel kritikusabb pontokon, például kisboltok közelében. Ez még természetesen csak a jövő zenéje, most az idei évi programra koncentrálunk.

Országos lépések

A Teréz körúti robbantás után országszerte felmérték a térfigyelő rendszereket. A Magyar Idők - belügyminisztériumi forrásokra - hivatkozva úgy értesült, hogy a közterületeken kihelyezett térfigyelő kamerák egy jelentősé részének korszerűsítése nélkülözhetetlen az eredményes bűnfelderítési tevékenység támogatásához, annak érdekében, hogy a rendvédelmi szervek biztonsági előnye megmaradjon.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Szűcs Kálmán: Jó ötletnek tartom, ha megfelelő területekre helyezik a kamerákat, a bűnesetek száma is visszaeshet. Iskolák környékére és a közlekedés szempontjából is forgalmas helyekre kellene kihelyezni az új térfigyelőket. A felvétel tartalma a baleseteknél is döntő lehet.

Kovács Tiborné: Nagyon örülök ennek a fejlesztésnek. Minden közgyűlésen elmondom, hogy a gyerekek biztonsága érdekében több kamera kell az iskolák környékére. Sokat járok gyalog a városban, és azt tapasztalom, forgalmas helyeken is veszélyes sötétedés után egyedül sétálni.

Gyarmati József: Nemrég költöztünk be a városba. Eddig szerencsére nem tapasztaltunk semmilyen veszélyes helyzetet, de az csak javíthat a biztonságérzetünkön, ha több kamera lesz felszerelve. Manapság nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is van félnivalójuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!