Hírek

2016.02.16. 08:28

Több köbméter építési hulladék és beton alá rejtették a meggyilkolt vállalkozó holttestét (frissítve)

Szekszárd - 2013. május elsején ölték meg azt a dunaföldvári vállalkozót, akinek holttestét vasárnap találták meg Dunaújvárosban, egy Petőfi utcai ingatlan pincéjébe temetve - számolt be az ügy körülményeiről kedden a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Gallai Péter

Sajtótájékoztatón ismertette kedden délelőtt Szekszárdon Molnár Gábor ezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese annak az emberölési ügynek a részleteit, amellyel összefüggésben előzetes letartóztatásba helyezték Gál Roland dunaújvárosi önkormányzati képviselőt, valamint a szintén dunaújvárosi Sz. J.-t és G. A.-t. Molnár Gábor elsőként megköszönte a sajtó türelmét, amit idáig tanúsított, mert a nyomozás érdekében eddig csak kevés információt árulhattak el. Azzal kezdte, azért a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja az eljárást, mert a bűncselekmény Tolnában, Dunaföldváron történt. Hozzátette, munkájukat mindvégig segítették a dunaújvárosi kapitányság munkatársai.

Majd kronológiai sorrendben ismertette a történteket.

A dunaföldvári áldozat eltűnését 2013. május 4-én jelentette be a Paksi Rendőrkapitányságon a testvére, ennek nyomán indítottak közigazgatási eljárást.

- Mint minden ilyen ügyben, ebben az esetben is fontos volt a körültekintés az eljárás során, mert nem lehet tudni, hogy az eltűnés nem egy életellenes bűncselekmény elrejtésére törekszik-e. Ebben az esetben is ezt történt, a paksi kollégák rendkívül alapos munkába kezdtek, ennek során feltárták a férfi kapcsolatrendszerét, azokat a konfliktusokat, amelyek az életét eltűnése előtt terhelték és pontosan rekonstruálták az utolsó napját. Már ekkor több ellentmondást tapasztaltak, de ekkor még semmi olyan adat, információ és bizonyíték nem merült fel, ami megalapozta volna egy büntetőeljárás megindítását - részletezte az ezredes.

Molnár Gábor ezredes, bűnügyi főkapitány-helyettes ismertette az ügy jelenlegi állását, mellette Molnár Ágnes sajtószóvivő
Fotó: Ady Géza

Azonban ahogy haladtak előre az időben és minden információt ellenőriztek, úgy egyre inkább gyanús eltűnés miatt folyt a közigazgatási eljárás. Ekkor már, 2014-ben, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya is bekapcsolódott a vizsgálatba. Amikor elegendő bizonyítékot sikerült összegyűjteni, akkor 2016. január 5-én elrendelték az emberölés alapos gyanúja miatt a büntetőeljárást. Ekkor a holttest pontos elrejtésének helyét még nem tudták.

AZ ESEMÉNYEK FELGYORSULTAK

- 2016. január 29-én elsőként a 32 éves Sz. J. dunaújvárosi lakost hallgattuk ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vettük. Az, hogy mennyire jó nyomon járunk semmi nem bizonyítja jobban, mint az: a Szekszárdi Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatását úgy, hogy még akkor sem tudtuk pontosan, hol van a meggyilkolt holttest. 2016. február 9-én ismét új lendületet vett az ügy, ez volt az a pillanat, amikor a sajtó is értesült arról, hogy dolgozunk. Ezen a napon az esti órákban a 40 éves G. R. dunaújvárosi férfit a lakásán elfogtuk, majd őrizetbe vettük és több helyen megkezdtük a házkutatást. Ugyanezen nap éjjel egy dunaújvárosi ingatlanban is - mondta Molnár Gábor hozzátéve, az előzetes elemzések alapján több lehetséges helyszín jött szóba, ahová az áldozatot elrejthették.

Majd a kutatás helyszíni szemlébe ment át, s már tetemkereső kutyát is bevontak a további munkába, aki jelzett. Amúgy speciális helyzetbe kerültek a rendőrök, ugyanis a helyszíni szemlét úgy kellett végezniük, hogy ne omoljon rájuk a pince. Ezért mélyépítő szakembereket kellett bevonni a munkába, akik mindvégig a hatóság segítségére és rendelkezésére álltak. Ez volt az a pillanat, amikor már elindultak a találgatások, mi is történik a Petőfi utcában, de ekkor a rendőrség még nem tudott megszólalni, mert sok olyan nyomozati cselekményt kellett elvégezni, ami a bizonyítás szempontjából elengedhetetlen volt.

A dunaújvárosi helyszíni szemle vasárnap estig tartott, de délelőtt 11 és 12 óra között a pincéből előkerült egy holttest. Szinte ugyanekkor a Liszt Ferenc repülőtéren elfogták és őrizetbe vették a 44 éves G. A. dunaújvárosi lakost, aki éppen Ausztráliából érkezett haza. A kettő egyébként véletlen egybeesés volt, nem feladásról volt szó.

A főkapitány-helyettes elmondta, pályafutása során ilyen monstre, ötven órás helyszíni szemléje még nem volt, ezért is büszke kollégáira, akik ezt elvégezték, le a kalappal előttük. Egyébként az orvosszakértő vizsgálata után hétfőn boncolás is volt, amely során az igazságügyi szakértők megállapították, szinte biztos, a megtalált maradványok azonosak a 2013-ban eltűnt dunaföldvári vállalkozóval. Ám ez teljes bizonyossággal majd a további szakértői vizsgálatok után jelenthető ki.

TÖRMELÉK ÉS BETON ALÁ TEMETTÉK

- A három őrizetben lévő személyt - akik korábbról ismerték egymást - megalapozottan gyanúsítjuk azzal, hogy 2013 május elsején az éjszakai órákban a vállalkozót dunaföldvári lakásában bántalmazták, aki ennek következében elhunyt. Majd a holttestet Dunaújvárosba szállították és az általunk megtalált helyre elrejtették. Ebben rendkívül körültekintőek és alaposak voltak, több köbméter építési hulladékot és betont használtak ehhez. A pincerészre még egy új épületrészt is húztak - emelte ki Molnár Gábor, aki arról is beszélt, nagyon sok bizonyítékkal és információval rendelkeznek. Ezek egy részét feltárták a gyanúsítottak előtt.

- Pontosan tudjuk mi történt aznap este, pontosan tudjuk, kik és hogyan követték el a bűncselekményt. De vannak részletek, amelyeket még nem mondhatok el a nyomozás érdekében és továbbra is titok marad - tette hozzá.

Arra a kérdésre, lehet-e tudni az indítékokat, Molnár Gábor azt mondta, a bizonyítás érdekében erre még korai lenne válaszolni. Fontos információ volt, hogy az ezredes azt mondta, a mostani adatok és bizonyítékok alapján további személyek meggyanúsítása várható.

Sajtótalálgatásokban megjelent: vádalku keretében jutott a rendőrség információkhoz, az ezredes erre azt válaszolta: ez olyan jogintézmény, ami nem nyilvános. A beismerő, vagy egymásra terhelő vallomást firtató felvetésre Molnár Gábor úgy reagált: - Számos bizonyítékunk van, ezek egy része személyi, egy része tárgyi. Ám ezeket sem részletezhetem, mert ezzel az elkövetők védekezését megkönnyíteném és gyengíteném a nyomozást.

Arra, a tényleges gyilkosságot hányan követték el, a főkapitány-helyettes azt válaszolta, mostani adataik szerint hárman. Arra, milyen módon és mi volt a halál oka, azt szakértő mondja ki, de egy biztos, bántalmazás következtében hunyt el a férfi. Fegyverről, más tárgyról nem tudnak.

A Dunaújvárosi Hírlap kérdésére, miszerint hirtelen felindulásból, előre eltervezett, különös kegyetlenséggel, vagy nyereségvágyból elkövetett bűncselekményről van-e szó, így felelt: - Folyamatosan vizsgálnunk kell azokat a körülményeket, amelyek minősítik ezt a bűncselekményt, ugyanis ez nem mindegy a büntetés szempontjából sem. Ezeket nagyon pontosan fel kell tárni és bizonyítani. Vannak erre vonatkozó pontos információink, de még további adatokat kell gyűjteni, hogy erről tényszerűen nyilatkozhassak. A tényállás teljeskörű tisztázása érdekében azt is nagyon fontos megállapítani, kinek mi volt a szerepe a cselekményben és az elrejtésben, ki vett tevőlegesen részt benne és ki bűnsegédként.

Mikor a nyomozás további menetéről érdeklődött lapunk, elhangzott, további személyeket hallgatnak ki, leellenőrzik az újabb vallomásokat, s lehetnek házkutatások, helyszíni szemlék, akár Dunaújvárosban is. Személyes adatokra hivatkozva azt nem mondhatta meg az ezredes, hogy rokoni kapcsolatban álltak-e a gyanúsítottak egymással.

Szóba került az is, egyes sajtóorgánumok összefüggésbe hozták ezt az ügyet Nagy Zoltán dunaújvárosi rendőrkapitány február elsejei áthelyezésével, előléptetésével. Különösen, hogy Gál Roland közbiztonsági tanácsnokként, korábban, mint a közbiztonsági bizottság vezetője rendszeres kapcsolatban állt rendőrökkel.

FOGLALKOZÁSUK LÉNYEGTELEN

- Ezek teljesen alaptalan híresztelések. Határozottan kijelentem, hogy ennek az ügynek semmilyen vonatkozásban nincs köze Fejér megyei rendőröket érintő személyzeti döntésekhez. Szeretném hangsúlyozni azt is, hogy a dunaújvárosi kapitányság mindvégig teljes mértékben segítette a munkánkat, hozzájárultak az ügy sikeres felderítéséhez. Egyébként a rendőrséget a tényállás pontos tisztázása szempontjából fontos körülmények érdeklik. Bármilyen eljárást is folytatunk, az elkövető vallása, nemzetisége, politikai meggyőződése, vagy foglalkozása akkor érdekel csak minket, ha az a bűncselekmény elkövetése szempontjából fontos. Azonban kijelentem, ebben az ügyben teljesen lényegtelen volt ezeknek az embereknek a foglalkozása.

A DH felvetésére, miszerint a Gál Roland ellen a Dunaújvárosi Járásbíróságon folyamatban lévő polgári per, ami egy 14 millió forintos kölcsön visszafizetéséről szól, bármilyen formában összefüggésbe hozható-e a mostani büntetőeljárással, az ezredes azt mondta, semmi ilyesmi nem merült fel.

Megtudtuk azt is, a közigazgatási eljárásban, valamint a nyomozás során is folyamatosan vizsgálják azt a körülményt is, történt-e pénz- vagy egyéb vagyoni mozgás az áldozat és a gyanúsítottak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!