Hírek

2013.11.26. 18:35

Több megoldás Baracson - Bicikliút, vízkezelés egyszerre

Baracs - Az ivóvízhálózati rekonstrukció, a felszíni vízelvezetés kiépítése, kerékpárút kivitelezése és a Széchenyi utca felújítása volt a téma.

Szárszó Lajos

Várai Róbert polgármester a Faluházban tartott lakossági fórumot leginkább a falu főutcáján, a Széchenyi utcában hónapok óta tartó felújítás miatt hívta össze. Megköszönte a lakosság türelmét és előzékenységét, amit a kényelmetlenséggel és sárfelhordással járó munkálatok ideje alatt eddig tanúsítottak, s még egy kis türelmet kért az ügyben.

Nagy erőkkel dolgoznak a baracsi főutca, a Széchenyi út építkezésein: itt éppen a csatornázáson (Fotó: Ónodi Zoltán)

Természetesen szólt a még tartó többi beruházásról is, amelyek összértéke több száz millió forint. Ezek egyike az ivóvízhálózat rekonstrukciója, amit a zárt felszíni csapadékvízelvezető rendszer kiépítése követ. Ezt a munkát hamarosan el is kezdik, hiszen a munkaterület átadása megtörtént. Miután ezzel végeznek a kivitelezők, kezdődhet el a kerékpárút kiépítése, mely a teljes Széchenyi út megújulásával, aszfaltozásával zárul. A feladatokra a szükséges anyagi források nagy részét pályázati úton nyerte el a település. Terveik szerint a munkálatokkal jövő év november végéig végeznek, a projektek elszámolása 2014. december 30-án történik meg.

A zárt felszíni csapadékvízelvezető rendszer kiépítéséért felelős Hered György főmérnök elmondta: Igyekszünk a lehető legkevesebb problémát okozni a lakosoknak, hogy a munka során fellépő elterelések a napi életvitelt a legkevésbé zavarják. Egy összetett művet fogunk kiépíteni, amely a természetvédelmi előírásoknak is megfelel. Elképzelésünk szerint két szakaszra osztjuk a munkát. Ennek első része december közepéig tart, a teljes befejezés pedig 2014. júniusára tehető.

Szabolcs László, a teljes beruházás műszaki ellenőre kiemelte, hogy ez a beruházás komplex probléma kezelésére szolgál:

- Az út burkolata, a csapadékvíz elvezetése és a kerékpáros közlekedés lehetősége sem felel meg a jelen kornak. Az elkészülő főutca szélessége és minősége olyan színvonalú lesz, mely hosszú időre megoldja majd a község lakóinak teljesen biztonságos közlekedését.

Kérdésekre válaszolva a kivitelezők elmondták, hogy az előzetes forgalomszámlálási megfigyelések alapján jelzőlámpás forgalomirányítást nem kell bevezetni, de forgalomkorlátozásokra számítani kell. Számítanak továbbá a lakók tapasztalataira, segítségére. Elhangzott az is, hogy ebben a pályázatban nincs lehetőség arra, hogy parkolók épüljenek, de a házakhoz vezető kapubejárókat egyedileg fogják kezelni, melyekhez a lakókkal való egyeztetés után többféle terv is készül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!