Hírek

2017.03.26. 20:55

Több száz éve élnek szerbek Rácalmáson

Szerb kulturális programot szerveztek szombaton délutánra a rácalmási Művelődési Házba.

Balla Tibor

A Rácalmási Szerb Hagyományőrző Egyesület rendezvényén megjelenteket Németh Miklósné alpolgármester köszöntötte, azzal, hogy Rácalmás mindig is nagyon büszke volt arra, hogy soknemzetiségű település. Nagyon nagy teljesítmény, hogy a rácalmási szerbek több száz év után is meg tudták őrizni hagyományaikat, identitásukat - fogalmazott.

A Quintia együttes fellépése a szerb dalokkal és az Ederlezivel óriási sikert aratott

Dujmov Milán történész nem ismeretlen a rácalmásiak számára, hiszen ő volt az, aki kikutatta és könyv formában közzé is tette a rácalmási szerbek történetét. Most azonban egy fontos, új felfedezést tett, ezért is választotta előadása címéül, hogy A rácalmási szerbek története - kiegészítő fejezetei, azt is sejtetve, hogy újabb kötet készülhet a legújabb felfedezésekből.

Dujmov Milán történész a rácalmási szerbek történetét feldolgozó kötetével

Azt sem titkolta, hogy ezúttal nem Rácalmás történetét kutatta a Szerb Ortodox Egyházmegyei Levéltárban, hanem egész mást keresett, mégis az itteniek örülhetnek az eredménynek. A kezébe került ugyanis egy könyv a levéltárban, amelyről kiderült, hogy az a rácalmási első anyakönyv. Eddig is sejtették, hogy az anyakönyveket a XVIII. század közepén kezdték el vezetni, de úgy tudták, ez az első könyv elveszett. Most előkerült, és tényekkel bizonyítható, hányan voltak, kikkel házasodtak.

A közönség rendkívül jól érezte magát a kulturális műsorral kiegészített előadáson
Fotó: Ady Géza

A vetítéssel illusztrált előadás után először a Sándor Frigyes Zeneiskola harmonikás együttese Juhos Melinda vezetésével játszott dinamikus ritmusú délszláv műveket, majd a Rácalmási Napsugár Asszonykórus Igmándi Zita vezényletével szép, telt hangzású szerb népdalokkal, harmonikakísérettel szórakoztatta a közönséget. A dunaújvárosi Quintia együttes szűkített formációban (Kurina Laura, Németh Irma, Pocsai Mária) állt a nézőközönség elé. Szerb összeállításuk elején három acapella darabot énekeltek, majd előkerült a cselló és a citera is. Zárásként a Rúzsa Magdi előadásában híressé vált népdalt, az Ederlezit (Djurdjevdan) adták elő darbuka és harmonikakísérettel, kirobbanó sikerrel. Utolsóként a KOLO együttes műsorát hallgatták a rácalmásiak, hogy aztán ott is maradjanak egy jó kis élőzenés táncház erejéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!