Hírek

2015.08.26. 19:10

Újraélesztési rekord: a lényeg, minél többen tanulják meg az újraélesztést

Dunaújváros - A szükséges kellékek, azaz az ambu babák már megvannak a szombati, újabb újraélesztési rekordkísérlethez, azonban az önkénteseket továbbra is várják a szervezők.

Körmendi Erzsébet

Tavaly augusztusban kétszáz órán keresztül végezték az újraélesztést Dunaújvárosban, ami magyar rekord lett. Most szombaton délután kettő órától újabb csúcsdöntéssel ünnepelik az évfordulót a szervezők: 200 ambu babával, egy órán keresztül a tervek szerint 800 ember pumpál a Dózsa mozi előtti téren, de persze az lenne jó, ha minél többen lennének az újraélesztők. Mint Nagy Attila, Kisapostag polgármestere és az esemény egyik szervezője lapunknak elmondta: már megvan az összes baba, amelyek összegyűjtése nem volt egyszerű feladat.

Tavaly kétszáz órán keresztül tartott az újraélesztés, most kétszáz babán egy órán át
Fotó: Ady Géza

- Szervezőtársam, Gulyás Emese még nem készült el az összesítéssel az előzetes jelentkezők számáról, de csapatonként négy emberrel számolunk. Meg lehet csinálni két fővel is, de minél többen vannak, annál több jut pihenésre. Természetesen a helyszínen is várjuk majd a jelentkezéseket, aki kedvet és bátorságot érez ahhoz, hogy csatlakozzon, azoknak megtanítjuk a szükséges fogásokat. S pont az a lényeg, hogy minél több laikus vegyen részt.

Az Országos Mentőszolgálat is bekapcsolódik a rekordkísérletbe, babák mellett érkeznek résztvevők a Bács-Kiskun és Tolna megyei mentőszervezetektől, Dunaföldvárról két csapatot várnak.

Az eseményt, amelynek fővédnöke dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Dunaújváros mellett támogatja számos környékbeli település legutóbb Mezőfalva jelentkezett de csatlakozott a jelenlegi, remélhetőleg csak szombatig rekordtartó Szombathely önkormányzata is. A város tartja a reanimáció magyar csúcsát. 2013 decemberében egyszerre százötven bábun, két turnusban összesen háromszázan végeztek újraélesztést. Egyébként a reanimációs programot dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármesterének kezdeményezésére a közgyűlés 2011-ben fogadta el. Akkor a helyi nagyüzemek összefogásával és támogatásával vásárolták meg az első száz bábut, amit azóta megdupláztak, s ezek segítségével már harmincezer lakos tanulta meg az újraélesztést.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!