Hírek

2015.07.29. 10:17

Több szürkehályog műtétet végeztek Dunaújvárosban

Dunaújváros - Közel hatszázzal több szürkehályog műtétet végezhetnek el idén a Szent Pantaleon kórház szemészeti osztályán, így lerövidülnek a várakozási idők.

Gallai Péter

Az örömteli változásról közleményben tájékoztatta lapunkat dr. Mészáros Lajos főigazgató és dr. Sebestyén Margit szemészeti osztályvezető főorvos.

Az elmúlt években a teljesítményvolumen korlát miatt (csak meghatározott számú beavatkozás finanszírozása) kezdetben havi 50-60, majd 90 szürkehályog műtét elvégzését vállalhatta fel a kórház szemészeti osztálya. Az ellátási területünkön ennél jóval nagyobb számban lett volna szükség szürkehályog műtétekre, ezért évek alatt hosszú, közel egy éves várólista alakult ki. Ezzel párhuzamosan megindult egy betegelvándorlás olyan kistérségi ellátó helyekre, ahol szintén végeztek TB finanszírozott ellátást. Ezzel együtt sem volt elérhető elfogadható időn belül a műtéti lehetőség.

A felújított szemészeti műtőben végzik el a beavatkozásokat Fotó: Szent Pantaleon Kórház

A kórház szemészeti osztálya a megyében egyedülálló módon, sőt a szomszéd megyéket figyelembe véve is kiemelkedő műszerezettségi és szakember háttérrel rendelkezik a szemészeti műtétek széles körének biztonságos végzésére és a szövődmények számának minimalizálására.

A várólista csökkentése céljából az intézmény kiegészítő finanszírozást kapott, így még ebben az évben 572 plusz műtétet tud elvégezni. Ennek köszönhetően a 2016-ra előjegyzett betegeket is idén meg tudják operálni, függetlenül attól, hogy milyen távoli időponttal rendelkeznek. Már megkezdték az érintettek kiértesítését, telefonon hívnak fel mindenkit. S kérik, amennyiben lehetséges ne kérjenek más ellátóhelyekre újabb előjegyzést, hiszen akkor marad meg a Szent Pantaleon Kórház támogatási kvótája a jövőben, ha a plusz finanszírozott műtéteket el is végzik a szakmai szempontból maximálisan biztonságos egy osztályos háttérrel, felújított műtővel, korszerű műszerekkel és kiváló szakember gárdával rendelkező intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!