Hírek

2016.07.25. 16:40

Tócsában ugrálva is lehet alkotni... - Rudasos tanulók képeiből nyílott kiállítás

Mezőfalva - Láttak már télvíz idején, tüskés bokor alatt gubbasztó alakot, vagy netán új nadrágban pocsolyában két lábbal ugrálót, kezében fényképezővel?

Horváth László

Nem, ők nem őrültek meg! Egyszerűen csak fotósok, akik rajonganak a hobbijukért. Fiatalok, tanulnak, élnek és mellette a világ elé tárják amit gondolnak - ahogy életkoruktól elvárható, szabadon, szabad szemmel.

Július 23-án, szombat este Dunaújváros és Baracs után Mezőfalvára érkezett a Rudas Szakközépiskola diákjainak 5. Szabad Fotókiállítása. A Kiss Kálmán Művelődési Ház nagytermében közönség elé tárt tablókon hat kiállító, Turcsán Fruzsina, Mocsirán Tünde, Novák Renátó, Csókás Marcella, Kőhalmi Ildikó és Nagy Péter alkotásait láthattuk. A kiállított képek között olyan fotókat is felfedezhetünk, amelyek mindennapi, szokványos élethelyzeteket ábrázolnak különleges technikával. Ilyen például az előzőekben említett Tócsába léptem című fotó Turcsán Fruzsinától, de említhetnénk Mocsirán Tünde, Ablak előtt idős néni című portréját is. Mindenképp külön világ, külön érzés a fiatal fotósoké, ami rendkívül eredetin és szuggesztív módon szól a nézőhöz. Nem is akarják magukat besorolni semmilyen kategóriába, egyszerűen csak nyitott szemmel járnak. A hivatalos megnyitóban - e cikk szerzőjének felvezető szavai után - Csókás Marcella énekszámai kölcsönöztek különleges hangulatot. A jelenlévő közel harminc érdeklődő nagy kíváncsisággal szemlélte a kiállított alkotásokat. A tárlat végén Turcsán Fruzsinát és Kőhalmi Ildikót kérdeztük célokról, tervekről.

Mocsirán Tünde Ablak előtt idős néni című portréjának fotórészlete

- Úgy éreztük, jól fogadta a közönség a csoportos bemutatkozást - összegzett Turcsán Fruzsina. Renátó és én már leérettségiztünk a Rudasban, de továbbra is erősítenénk a csapatot. Egyénileg Szegeden folytatom a tanulmányokat, ahol az ottani kézilabdásokat szeretném fotózni.

Turcsán Fruzsina (b), Csókás Marcella és Kőhalmi Ildikó képviselte a Rudas KSZK diákjait a mezőfalvi fotókiállításon. Fotó: Horváth László

- Van alternatíva a folytatásban, hiszen a jelenlegi csapat nagyon összekovácsolódott - vázolta a jövőt Kőhalmi Ildikó. A régiek mellett szeretnék új tagokat bevonni. Biztosan találok még a Rudasban a fotózáshoz kedvet érzőket. Ez a művészeti ág igen széles sávú út, ahol egymás mellett sokan, sokféle koncepcióval megférünk. Remélhetőleg elvezet minket új bemutatkozási lehetőségekhez is - nyilatkozta a rendezvény végén Ildikó, aki ősztől veszi át a vándortárlat szervezési feladatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!