Hírek

2013.10.30. 16:10

Varga József: a sport és a művészet összefüggésben áll

Kisapostag - Ha arra gondolnának egyszer, hogy hatvanas éveikre életük végéhez értek, jusson eszükbe Varga József.

Pekarek János

Van nekünk egy jó emberünk Kisapostagon. Sok jó ember él ott, természetesen, de mi most csak egyikükről szólunk, aki hamarosan a település hétfői képviselőtestületi ülésén külön köszöntettek teljesítményéért. Tegyük hozzá: teljesen megérdemelten!

Varga József kifejezetten sokoldalú ember. Egyenesen elképesztő, hogy életének eddigi hatvanhárom évébe mennyi minden belefért!

Elsősorban: sport! Varga úr (közel negyvenévi ismeretségünk okán hadd írjam ezután azt, hogy: Jóska) veterán birkózóként elért legutóbbi sikeréről a múlt héten emlékeztünk meg: a 61-65 évesek korcsoportjában a 76 kilogrammosok között kötötöttfogásban világbajnoki címet szerzett!

Varga József kisapostagi műhelyében, a készülő porcelán teáscsészék között (Fotó: Ónodi Zoltán)

Amihez gratulálunk és cseppet sem kisebbíti, inkább növeli e sporteredmény értékét, hogy mellesleg más régi sportágaiba is vissza-visszatér: így a cselgáncsba, a kajakozásba. Azért, hogy újra átélhesse azt a sok élményt, amit a versenyzés adott neki.

De Jóska, aki évtizedeket dolgozott a vasműben műszerészként, amikor 1990-ben másfél évre munkanélküli lett, mintegy mellékesen elvégezte a képzőművészeti szakközépiskolát. Érdekelték a formák... Majd ezután keramikus kisvállalkozást nyitott kisapostagi háza mellett felépített műhelyében. Ebben ma is dolgozik: például egy harmincdarabos teáskészleten.

Egészen elképesztő volt nézni, ahogyan az evezőlapáthoz vagy az ellenfelek derekához szokott markával gyengéden forgatja a finomművű porcelánokat. Amelyeknek formázó mintáit, hanem az azok elkészítéséhez szükséges öntőformákat is maga tervezte, készítette. Messze több energiát áldozva erre, mint a harmincdarabos készlet előállítására de fontosnak tartja, hogy minden egyes darab tökéletes legyen. Ahhoz pedig az szükséges, hogy az előállítás mozdulatai is tökéletesek legyenek. Ilyen mozdulatokon dolgozik a kajakban, a birkózószőnyegen, a tatamin vagy a zongora mellett is. Szeret zongorázni otthon: egyedül tanult meg játszani...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!