Hírek

2015.09.27. 15:03

Tökfesztivál: esőben is vonzó volt, sokan látogattak ki ezúttal is

Rácalmás - A Tökfesztiválnak nemcsak lelkes és vendégszerető szervezőgárdája, de komoly rajongótábora is van. Esőben is kitartottak.

Körmendi Erzsébet

A rácalmásiak szívüket, lelküket beletették a Tökfesztiválba idén is. Ha az mondjuk, hogy a Városvédő és Szépítő Egyesület tagjai és segítői a korábbi években megszokott színvonalon és odaadással álltak helyt az országos hírű rendezvényen, akkor nem mondunk igazat. Mert sokkal többet tettek ezúttal: az időjárás keményen próbára tett mindenkit, ám ők esőben is szívélyesen és olyan lelkesedéssel invitálták a különböző kiállítótermekbe, vendégeket, kínálták őket tökös ételeikkel, ivóléjükkel, hogy még az is jobb kedvre derült, ki csuromvizes kabátban, bőrig ázva kereste a fedett helyen lévő programokat, látnivalókat a Jankovich-kúria Rendezvény és Turisztikai központ különböző épületeiben.  Hihetetlen volt a fesztiválrajongók elszántsága is.

A szombat délelőtt bebizonyította, hogy sokakat a szakadó eső sem tántorít el attól, hogy felkerekedjenek, és kilátogassanak a Tökfesztiválra, ahogyan azt korábban (amikor még sütött a nap) tervezték. A tökfaragó helyszín fövenyén szó szerint sáros ingovány alakult, a katonai sátrakba befolyt a víz, ám ez a legkevésbé zavarta az ott „dolgozókat” és a vendégeket: letörölték a padról a vizet, aztán leültek a szülők, nagyszülők a gyerekekkel, unokákkal, és vidáman faragták a töklámpásokkal. Hihetetlen volt látni.

– A gyerekek eltántoríthatatlanok voltak. Mondtam nekik, hogy maradjunk otthon, mert szakad az eső, társasozzunk inkább, de ők jönni akartak. Majd viszünk esernyőt, apu! mondták, úgyhogy jönni kellett. De nem bántuk meg. Viszünk haza egy töklámpást a feleségemnek is – mondja Katona Péter, aki Dunaújvárosból érkezett a fesztiválra két gyermekével.

A városnéző kisvonat zsúfolásig megtelve közlekedett a település utcáin, a kézműves házban is készültek az agyagból és más anyagokból készült apró tárgyak, díszek, és a kiállításokra is sokan voltak kíváncsiak a mostoha időjárási viszonyok közöt is. A városvédők Rácalmás értékei című fotópályázatára érkezett alkotásokból összeállított tárlat szombat délelőtti megnyitóján is zsúfolásig megtelt a terem. Németh Miklósné alpolgármester úgy fogalmazott: hajlamosak vagyunk természetesnek a bennünket körülvevő világot. A fotókat nézve döbbenünk rá, hogy a mindennap látott épületek, közterek, intézmények, a Duna-part és a sziget milyen gyönyörű, értékes – és hány féle arcát tudja mutatni az évszakoktól, a fényviszonyoktól és a fotográfus látásmódjától függően. Népszerű volt a Hankook koreai ételkóstolója, a városvédők tökös ételeket felsorakoztató asztala. Megcsodálhattuk az lakók utcai kompozícióit is. A színpadi műsorokra az eső sajnos rányomta a bélyegét, de amint kicsit kitisztult az idő, fél órán belül elkezdtek gyűlni az emberek. Mert a Tökfesztivál elmaradhatatlan, kihagyhatatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!