Hírek

2017.05.24. 17:25

Tornádó Dunaújvárosnál - Károkról nem érkezett jelentés, így: szép volt!

Mifelénk ritkán látható jelenség, egy tornádó tűnt fel az égen kedden délután a város környékén.

Pekarek János

Lenyűgöző, de szerencsénkre ritka természeti jelenségnek lehettünk tanúi kedden délután Dunaújváros térségében: egy tornádónak!

Természetesen ne a Katrina hurrikánhoz hasonló légtölcsérre gondoljunk, amely 2005 augusztusában a Bahama- szigetektől New Orleansig szinte mindent elpusztított, tízezer ember halálát okozva.

Ez a mi, keddi tornádónk csak amolyan kicsi, privát forgószelecske volt...

A keddi tornádó pontos helyét nem sikerült meghatározni: csak annyi biztos, hogy valahol Perkáta és Dunaújváros között mozgott. Olvasónk kapta lencsevégre a gumiabroncsgyárból
Fotó: Bíró Gyula

Abban a megtiszteltetésben van részünk, nekünk, dunaújvárosiaknak, hogy ha beírjuk az internetes keresőbe azt a szót: tornádó, akkor kies lakhelyünk jelenik meg elsőnek a találatok között.

"Dunaújváros környékén nem-mezociklonális tornádót észleltek", szól a tudósítás, megjegyezve, hogy idén ez volt hazánkban a hatodik (!) tornádó.

(A nem-mezociklonális tornádóról talán elég most annyi, hogy kialakulásához nem szükségesek a szupercelláknál már jól ismert leáramlások, ugyanakkor kialakulásukat közvetetten befolyásolhatja a zivatarok kiáramlása.)

A tornádó pusztító erejű forgószél, jellemzője, hogy a hevesen örvénylő légoszlop a viharfelhőből indul ki, és a földfelszínnel érintkezik. A földet el nem érő légtölcsért tubának nevezik.

Dr. Pintér Ferenc, a budapesti Meteoklinika vezetője lapunknak elmondta: Magyarországon évente számos tornádó alakul ki - de ezek nem amerikai méretű forgószelek.

Mindenesetre a statisztikák szerint a Dél-Dunántúl Európa leginkább tornádóveszélyes területe, mondta Pintér doktor, hozzátéve, hogy a tornádók okozta károk hazánkban szerencsére ritkák.

Egyszerre volt látványos és félelmetes az égi jelenség
Fotó: Horváth Tamás

A forgószél egyik tulajdonsága ugyanis, hogy pusztítási sávja keskeny, néhány tíz métertől nagyjából száz méterig terjed általában. A tornádók erejét egy F jelzésű skálán mérik, nullától ötig, s megnyugtató, hogy Pintér Ferenc kijelentette: az F3-as, F4-es, F5-ös tornádók mifelénk nem fordulnak elő.

Tíz éve a Balaton fölött fényképeztek a keddihez hasonló tornádót, ám az sokkal látványosabbnak bizonyult, a felkapott és megforgatott víztölcsér miatt.

- Egy tornádó jellegzetessége, hogy ahol lecsap, ott komoly károkat okozhat, ha a mérete és a sebessége elegendő ehhez - mondta dr. Pintér Ferenc. - Elsősorban azért, mert a tornádó belsejében roppant alacsony a légnyomás: egy ház szinte felrobban emiatt! Közvetett élettani hatása nincs, inkább a repülő tárgyak a veszélyesek. Sajnos, a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a tornádók, és mind veszélyesebbek is lesznek!

A tornádók kialakulása a lexikon szerint minden esetben a nagyon erőteljes, függőleges feláramláshoz köthető. Ezt több tényező is generálhatja: megfelelő mértékű légköri felhajtóerő, összeáramlás domborzat hatására, vagy hidegfront mentén, a szél iránya a magassággal változik (ez a szélnyírás). Megfelelő feltételek esetén a zivatarfelhő függőleges tengely körül forogni kezd, szupercella alakul ki: ez hosszú életű, forgó zivatar, óriási energiákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!